Ép testben ép a lélek – sikeres sportolók és sportegyesületek
Sport

Ép testben ép a lélek – sikeres sportolók és sportegyesületek

Svidnikban számos tehetséges sportoló lakik. Jelentős sikereket értek el és a helyi sportklubokat is népszerűsítették.

Lukas Skirkat sokan ismerik a regióban. Erofejleszto trening, stretching, aerob gyakorlatok, regeneració es taplalkozasi tervek – mindez ma mar fitnesskozpontkent mukodik. Az edzeseket Lukas Skirka 15-eves koraban kezdte, a hazuk mellett az udvaron, egy maga epitette korlaton. 2009 óta egy svidniki sikeres fitnesscentrum tulajdonosa, szamtalan versenyen reszt vett, szep tervei vannak a jovot illetoen. Az edzes nem csak a fogyokuranal segit. Pozitiv hatasa sokfele egeszsegi problemanal mutatkozik meg. „A klienseimnek heti otszoros mozgast ajanlok. Harom napon at az edzotermi trening kellene, ket napig az aerob foglalkozas. Telen peldaul lehet uszodaba menni, nyaron futni vagy biciklizni.” – magyarazta Lukas. Termeszetes, hogy mindenki szeretne, ha jól nezne ki. Ez osztonzes lehet a kezdoknek is. „Az ember kinezete alapjan ki lehet kovetkeztetni, hogy az illeto egeszseges-e, jó-e a kozerzete. Es ez lenne a gyakorlatok celja.” Sokan megis nem tudjak legyozni a felgyulemlett felelmeket, felnek attól is, hogyan itelik meg oket masok, amikor eloszor lepnek be az edzoterembe. „Erdemes tudatositani magaban azt, hogy az emberek, akikkel talalkozunk a teremben, szinten azert vannak ott, mert valamivel nincsenek megelegedve. Ugy, ahogy mi is. Minden „uj” szemely erdekli „az oregeket” az elso ot percig. Utana mindenki a maga dolgaval foglalkozik, idonkent barati kapcsolatok is kialakulhatnak.

Michal Bereznak eroemelessel foglalkozott. 6-eves kortól sportol – futballozott, roplabdazott es hokizott. Az eroemelessel 1984 óta kezdett foglalkozni. Az elso eredmenyei: guggolas 120 kg, fekvenyomas 100 kg, felhuzas 170 kg.

Az elso verseny: 1985, jarasi bajnoksag, Eperjes. Eredmenyei: guggolas 185 kg, fekvenyomas 115 kg, felhuzas 235 kg. Osszesitett 535 kg a 90 kg-os sulykategóriaban. Jól emlekszik vissza a versenyre jó csapatnak koszonhetoen. Minden bajnoksagot sport- es tarsasagi esemenynek tartottak. A legjobb megis az orszagos bajnoksag volt Banovce nad Bebravou-ban, amikor elso alkalommal Szlovakia bajnoksagi cimet szerzett, legyozve Juraj Pastor baratjat. Michal Bereznak Európa-bajnok is lett. A tovabblepest es sikereket a felesegenek is koszonheti, aki mindenben tamogatja. A sportolónak tamaszteka, szurkolója, de nagy kritikusa is, aminek koszonhetoen megtartja mindig a lelki egyensulyt is.

Legnagyobb sikerei

2009

Szlovakiai bajnoksag 1 helyezett eroemelesben

1 hely Szlovakiai bajnoksagon a fekvenyomasban

1 hely az europai GPC eroemelo bajnoksagban, Bartfa, Szlovakia

2 hely az europai GPC eroemelo bajnoksagban - fekvenyomas, Bartfa, Szlovakia

1 hely a GPC Vilagkupan eroemelesben, 100 kg-os kategoria

Abszolut vilagbajnok „Masters” kategória eroemelesben sulykategoria-megkulonboztetes nelkul

1 hely a WPC Vilagbajnoksagban eroemelesben, Bournemouth, Anglia

3 hely  a WPC Vilagbajnoksagban fekvenyomasban, Bournemouth, Anglia

Vilagcsucstartó a 100 kg-os sulykategóriaban: guggolas 350 kg, felhuzas 310 kg, osszesitett 845 kg

Elozo evekben:

Hetszeres Szlovakia-bajnoki cim eroemelesben

2 helyezett szlovak bajnoksagon fekvenyomasban

1 hely a WPC Európa bajnoksagon 2008, Taisi, Lettorszag

2 hely a GPC Vilagbajnoksagon, 2008 Leamington, Anglia

2 hely a WPC Vilagbajnoksagon, Palm Beach Garden, Florida, USA

Svidnikban talalható letesitmenyek listaja hosszu: van itt sportcsarnok, uszoda, varosi stadion, mufuves kispalya, hokiball-palya, mujegpalya, teniszpalyak, asztali tenisz-termek, skatepark, roplabdapalyak mufelulettel valamint a KAMIN boulder-maszófal.

Sportklubok Svidnikban

Aerobik

- Svidnik Aerobic Klub

Futball

- FK Drustav

- SK Komenskeho

Hokiball

- SK Centrum

Karate

- Karateklub Svidnik

Asztalitenisz

- SK ZS Karpatska

- SSK Central

- Centrum

Sakk

- Stropkov-Svindik Sakk-klub

Hegyi turizmus

- KST Beskyd

- KST Doliny a hory

Roplabda

- Legend Watches Slavia

- SK ZS Karpatska

- SK Komenskeho

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad