Fazekas István (Walter) a felnőtt magyar bajnok (galéria)
Sport

Fazekas István (Walter) a felnőtt magyar bajnok (galéria)

Szeptember 10-13. között rendezték meg a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság döntőit a Nemzeti Lovardában. A 2020. évi felnőtt magyar bajnok Fazekas István (Határőr Dózsa SE) Walter (címképen) nevű lovával lett, aki a bajnoki serleg mellé egy 7 millió forint értékű Fiat Tipo személyautót kapott. A fiatal lovas kategóriában Weinhardt Virág (Kiskunhalasi LTSE) harmadik lett Equest Cha-cha nyergében.

Négy napon át folytak Budapesten a Nemzeti Lovardában a díjugrató magyar bajnokság versenyei különböző kategóriákban, ahol a kiskunhalasi lovasok remekeltek. A legrangosabb siker Fazekas István nevéhez fűződik, aki a Hirling József Lovasparkban végzi a mindennapos edzéseit. A halasi lovas történelmet írt. Negyedszázad után lett ismét egyéni, felnőtt bajnoka díjugratásban Halasnak személyében. Utoljára Sós Attila (Dicső) foghatta halasi győztesként a magyar bajnoki serleget 1996-ban.

Fazekas István és Andrew Higgins az autóátadásnál

Izgalmas, kétfordulós döntőben dőlt el a 2020. évi Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság végeredménye szeptember 13-án a Nemzeti Lovardában. Tizenkilenc lovas került be a döntőbe a 155 cm-es magasságú pályák teljesítésére a felnőtt kategóriában. A versenyzők fordított sorrendben, a végén a legjobbakkal érkeztek a pályára.

Fazekas István Walterrel a tiszteletkörben

A szoros versengésben a kiskunhalasi Fazekas István (Határőr Dózsa SE) Walterrel utolsó előtti indulóként hibátlant ment, majd az addig vezető Krucsó Szabolcs (Krucsó Lovasklub) érkezett Lady Winterrel utolsó lovasként a fináléba és egy verőhibát ejtett a páros, így Fazekas István örülhetett a bajnoki címnek és a vele járó 7 milliós Fiat Tipo személyautónak. A harmadik helyen ifj. Szabó Gábor (Timpex Nyíregyházi LK) végzett Xixo Lord Classic nyergében. Fazekas István a Díjugrató szakág, a KB autoteam Kft. és az FCA CEE Kft. által felajánlott fődíjat, a Fiat Tipo személyautót Andrew Higgins-től a FCA CEE ügyvezetőjétől vette át.

Weinhardt Virág a dobogó harmadik fokán

Felnőtt díjugrató döntő első három helyezettjének eredménye:

1. Fazekas István, Walter (Határőr Dózsa SE) 11.07 pont
2. Krucsó Szabolcs, Lady Winter (Krucsó Lovas Klub) 12.00 pont
3. ifj. Szabó Gábor, Xixo Lord Classic (Timpex Nyíregyházi Lovas Klub) 12,68 pont

Nagy Antallal, Walter tulajdonosával Fazekas István a győzelem után

Nagyszerű eredményt ért el Weinhardt Virág (Equest Cha-cha) a fiatal lovas kategóriában. A Kiskunhalasi LTSE sportolója a harmadik helyen várta a vasárnapi kétfordulós döntőt. Végül az első fordulóban egy verőhibával, a másodikban hibátlan teljesítménnyel megőrizte a harmadik helyet a páros. Virág tagja volt a Máchánszky Gyula régió csapatának, akik a fiatal lovasok csapatversenyében szereztek magyar bajnoki címet. Az együttesben két másik halasi érdekeltségű lovas is szerepelt, Füzér Flóra és Kiss Lizanna. A csapat vezetője Füzér Gábor (Kiskunhalasi LTSE) volt.

Juhász Tibor adja át Lázár Zoltánnak a Jeep indítókulcsát

Az országos bajnokság díjátadó ünnepségén egy rendhagyó autóátadásra is sor került. A Nemzeti Lovardában jelenlévő vezetők, lovasok, és hivatalos személyek jelenlétében, Lázár Zoltán, kilencszeres fogathajtó világbajnok részére Juhász Tibor, a KB Autoteam Kft. Jeep Márkakereskedés ügyvezetője és Andrew Higgins, FCA-CEE ügyvezetője egy Jeep Wrangler Rubicon terepjáró autót adott át egyéves használatra a 2021-ben Budapesten megrendezésre kerülő Fogathajtó és Lovastorna Európa-bajnokságra történő sikeres felkészülés érdekében.

Kép-szöveg: Kovács Iván