Generációk találkozása az újévi sakk villámversenyen (galéria)
Sport

Generációk találkozása az újévi sakk villámversenyen (galéria)

Egy év kihagyás után ismét volt újévi sakk villámverseny Kiskunhalason és a jelek szerint ez megmozgatta a szellemi sport szerelemeseinek fantáziáját. Huszonheten vállalták azt, hogy 2022 első délutánján megméretik magukat. Szécsényi Marika büszkén újságolta, hogy generációk találkozásának tekinthetjük a versenyt, a legrutinosabb versenyző a 73 esztendős Csernovics Gábor volt, míg a legifjabb sakkozó a még óvodás Mészáros Patrik volt. Idén a kiskunhalasi Papp Bence lett Bács-Kiskun Megye Újévi Sakkbajnoka.

Közel három évtizeddel ezelőtt indult hódító útjára az újévi sakk villámverseny. Valljuk be, zseniális ötlet volt Szécsényi Mihálytól, aki sportberkekben Misi bácsiként emlegetnek, a megméretés gondolata. Jól ráérzett arra a hiányra, amelyet pont egy ilyen megméretéssel lehet pótolni. Azt mondják, az igazi sakkozóknak már évekre előre be van írva a versenynaptárába január elsejékre, hogy Kiskunhalas. Tavaly elmaradt a megméretés a járványhelyzet miatt, ráadásul mint Seres László versenybíró elárulta, nagyon sokan várták már ezt a pillanatot, ugyanis nagyon sok megméretést nem rendeztek meg. Huszonheten gyűltek össze a Vasutas Művelődési Házban január elsején, délután, a találkozó egyben Szécsényi Mihály Emlékverseny is volt.

Generációk találkozásának lehettünk szemtanúi. Szécsényi Marika örömmel újságolta, hogy egyre több a fiatal. Ezúttal nyolc olyan gyermek volt, aki 2010 után született. Misi bácsi a felhők mögött biztosan elmosolyodott, amikor meglátta, hány településről neveztek az idei versenyre. Budapest. Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád, Szabadka, Kalocsa, Kecskemét, Kunszállás, Soltvadkert, Baja, Kiskőrös és Kiskunfélegyháza is képviseltette magát a megméretésen. Stílszerűen ismét trombitaszóval indultak a partik, az 5 és fél éves Mészáros Patrik, a 8 esztendős Mészáros Borka és a szintén 8 esztendős Ivanics Izabella szólaltatta meg a papírhangszereket.

A kilenc fordulót követően hirdették ki a végeredményt. A kiskunhalasi Papp Bence lett a bajnok, Horváth Kálmán és Tapodi Normann Lajos (Kiskunhalas) előtt. A szervezők különdíjakat is átadtak, a legkorosabb versenyzőnek, Csernovics Gábornak, a legifjabb sakkozónak Mészáros Patriknak, a legjobb női versenyzőnek Nagy Noéminek. Ami a halasiak helyezéseit illeti: Márta Dominik az 6., Fekete Martin a 10., Kollár Gergő a 15., Csernovics Gábor a 19., Bacsó Péter a 20., Fekete Alex a 21., Kis Huba a 22., Ivanics István Ferenc a 23., Csikós Koppány a 24., Mészáros Patrik a 25., Ivanics Izabella a 26., míg Mészáros Borka a 27. helyen fejezte be a versenyt.