Halason a Drogmentes Maraton
Sport

Halason a Drogmentes Maraton

Idén 13. alkalommal rajtolt a Drogmentes Magyarországért Maratont, amely április 11-én indult el Budapestről és másfél hónap alatt Magyarországot körbe futva, 2100 kilométert tesznek meg, 320 települést érintve. A cél, hogy a lehető legtöbb emberhez elvigyék a drogmentesség és a dohányzásmentes egészséges életmód üzenetét. A mezőny kedden délután fél kettő után néhány perccel futott be Kiskunhalas főterére.

 
Először 2002-ben rendezték meg a Maratont, amely mára Európa legnagyobb sporttal egybekötött drogellenes mozgalmává nőtte ki magát, és olyan támogatókat tudhat maga mellett, mint Antal Timi, Oláh Gergő, Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy frontembere, Katus Attila, aerobic világbajnok vagy Görbicz Anita, a világhírű kézilabdázónő.
 
drogbe

A futók a Maraton ideje alatt számos települést és iskolát meglátogatnak a futók, kedden délután Kiskunhalasra érkeztek.  A mai napot a városban töltik a futók, szerda reggel futnak tovább Zsana irányába Szegedre.

Programjaik során a kábítószerek és a dohányzás káros hatásairól tartanak felvilágosító előadásokat, tájékoztató füzeteket osztogatnak, a gyerekeket a drogmentes eskütétellel – amely során megfogadták, hogy soha nem fognak semmilyen kábítószert fogyasztani – jelképesen Drogmentes Kapitányokká avatják.

Az elmúlt több mint 12 év során, több mint félmillió felnőttet és gyereket értek el programjaikkal, hirdették a drogmentes életet. A futók június 1-jén érkeznek vissza Budapestre, ahol nagyszabású drogmentes nap keretében köszöntik majd a futásban résztvevőket, a Maratonhoz előzetes regisztrációt követően bárki csatlakozhat bármikor.

Kép, szöveg: Pozsgai Ákos