(►) Izzó salakon nap mint nap, de élvezik a tenisztábort (galéria)
Sport

(►) Izzó salakon nap mint nap, de élvezik a tenisztábort (galéria)

Tizennegyedik alkalommal tart a nyári forróságban tenisztábort a Halasi Tenisz Club (HTC) pályáin Vér Éva. Közel két évtizede egyedül szervezte meg először, ma már edzőtársakkal, fiatal mentorokkal végzik egy hetes turnusokban a képzést. Alapvetően helyi fiatalokból, 20-30 fős társaságból áll a csapat. A cél a tenisz alapjainak elsajátítása és a HTC utánpótlásának biztosítása.

Csütörtökön délelőtt  félkilenckor teniszlabdák ütemes pattogásának zaja és gyerekzsivaly fogadta szerkesztőségünk munkatársait a Halasi Tenisz Club (HTC) pályáin. Érkezésünkkor éppen befejezte reggelijét a 27 fős társaság a tenisztelep melletti árnyas fák gyűrűjében. Ez már a tizennegyedik tenisztábor, amit Vér Éva szervező és segítői tartanak Kiskunhalason.

Vér Éva táborvezető teniszütőket visz a résztvevőknek

Merész ötletnek tűnt a tenisztábor szervezése 17 éve – kezdett bele Éva, az ötletgazda. Szerencsére a HTC vezetése mellém állt és azonosultak az elképzeléssel. A tenisz nehéz, de nagyon szép sport, ami töretlenül a sportágak népszerűségi listájának élén áll évtizedek óta. A klubra ráfér az utánpótlás, a gyerekeknek egy jó nyári elfoglaltság, a szülők szívesen hozzák a kulturált, zárt és biztonságos helyre gyermekeiket, mi pedig szívesen oktatjuk őket. Úgy érzem itt minden fél jól jár, és ami a legfontosabb a gyerekek nagyon élvezik tenisz közegét.

Ütésgyakorlás a teniszpályán

A kis teniszezők beszélgetésünk közben fegyelmezetten sorakoznak. Már jóval 30 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála délelőtt 9 óra előtt, ami az izzó salakon jó negyven foknak hat. Minden táborozó fején sapka, ha valakiről hiányzik Zita, Iza és Éva (a tábor szervezői) azonnal fejfedőt parancsolnak a nebulókra. A forróság ellenére rendben folyik az edzőtábor. Csoportokra bontva végzik a feladatokat. A pálya szélén frisstő tea, amit rendszeresen fogyasztanak a résztvevők.

Fodor Zita a tábor egyik teniszoktatója

A gyerekek a rendkívüli hőség ellenére mosolyogva nagy kedvvel végezték a feladatokat. A heti gyakorlások között pedig stranlátogatást is beiktattak a szervezők. A szakképzett, vizsgázott felkészítők minden mozdulatot bemutatnak a gyerekeknek, segítenek a helyes testtartásban, ütőfogásban. A táborban résztvevők megtanulják a tenisz etikett hétköznapi életben is hasznos tudnivalóit.

A teniszpálya öntözőrendszeréből a gyerekek frissítésére is jutott pár csepp

A nagy forróság ideje alatt rendszeresen beiktatnak a trénerek pihenőket. A tenisz klub klimatizált társalgójában frisstő italok várják a kicsiket és csocsó játékkal is kipihenhetik a teniszpályákon szerzett fáradalmakat. A pályakarbantartás része a locsoló rendszer bekapcsolása, amit többször is beiktatnak a szervezők, hogy felfrissüljenek a táborozók.

Elek-Szabó Izabella az iskoletnisz oktatást közösen végzi Vér Évával és a táborban is segít

Vér Éva táborvezető azt is elmondta, hogy a Központi Általános Iskolában és a Fazekas Mihály Általános Iskolában folyó iskolatenisz koordinálása nagyon hasznos a sportág népszerűsítésében. Részben a nyári tábor is erre épül. Elek-Szabó Izabella kolléganőmmel az iskolákban összefogjuk a tenisz iránt érdeklődőket, akik természetesen résztvevőik a teniszhétnek. Fodor Zita kolléganőnk szintén a táborvezetés alapembere. Igazán jó a csapat és megosztjuk a napi feladatokat. A korábbi táborrésztvevőkből pedig gyakorlott mentoraink vannak.

A tábor résztvevőinek csoportképe

Megtudtuk, hogy a turnusok végén a szülők egy bemutatót kapnak. A táborban résztvevők az utolsó pénteki napon a szülők előtt mutatják be honnan, hová fejlődtek az eltelt egy hét alatt. A tapasztalatok az elmúlt két évtizedben azt mutatják, hogy a táborban résztvevők a teniszezés alapjainak elsajátítása mellet a közösségi együttlét sajátosságainak megtanulásában is sokat fejlődnek. A táborban résztvevők többsége évről-évre visszatér a HTC nyári rendezvényére. További részleteket a ma este 19 órakor kezdődő Hírnaplóban láthatnak olvasóink a tenisztáborról.

Kép-szöveg: Kovács Iván