Júlia Nagy győzelme a felnőtt döntőben (galéria)
Sport

Júlia Nagy győzelme a felnőtt döntőben (galéria)

Hét döntővel zárult vasárnap a Kiskunhalason megrendezett Championátus I. forduló befejező napja. Többségében összevetésekben dőltek el az érmes helyezések. Kialakult egy jól megalapozott sorrend a lovasok között a Bábolnán megrendezésre kerülő második fordulóra, amin lehet javítani, vagy éppen rontani. A Hirling József Lovaspark arénájának zöld gyepe jól vizsgázott, a nagy meleg a záró napon enyhült. (címképen Nagy Júlia és Királyhágó)

Nagy létszámú versenyt (244 ló) kezelt az elmúlt három nap során a Halasi Szabadidő Központ Nonprofit Kft. rendező a Hirling Lovasparkban. A szervezők jól kezelték a nagy hőséget, ami plusz erőpróbát jelentett lónak, lovasnak. Az istállók szellőztetésére, a levegő ventilálására nagy figyelmet fordítottak, de folyamatosan üzemeltek a párakapuk és megfelelő vízellátásra is nagy figyelmet fordítottak. Vasárnapra megszűnt a kánikula, így a döntők ideális körülmények között zajlottak. A füves talaj kiváló állapotban várta a lovasokat a befejező napon.

Nagy létszámú lovast és lovat fogadott a Championátus I. fordulóján a Hilring Lovaspark

Az első döntő, a pónisok között zajlott kora reggel, a Schleich díjáért. Időre egyszeri összevetéssel rendezték meg a kört a 100 cm-es magasságú akadályokon. Két hibátlan alappályát láthatott a közönség, így két lovas vetett össze a végjátékban. A feladatott a Varga Ménes GYLE lovasa Láng Veronika, Pippó nyergében oldotta meg a leggyorsabban és hibátlanul, ezzel övé lett a dö9ntő első helye.

24.) versenyszám: Póni 100 cm DÖNTŐ a Schleich díjáért, időre egyszeri összevetéssel (8 induló, 2 összevető)
1. Láng Veronika, PIPPÓ, Varga Ménes GYLE
2. Susán Hanna, DAKAR DU BOIS, Kakuk Lovasudvar SE
3. Jónás Anna, EMPIRE NELSON K, Horváth Lovassport Egyesület

Láng Veronika, PIPPÓ, Varga Ménes GYLE

Szintén a Schleich díjáért, időre egyszeri összevetéssel folyt a második finálé, a gyermek 105 cm-es döntő. Öten menetek hibátlan alappályát, így ők egy újabb körben döntötték el a végső sorrendet. Az összevetésben is szép pályák, hibátlan lovaglások születtek, így az idő döntött. Ebben Fábián Maja Olívia (AGROPOINT NEKTÁR), a GSH TEAM Lovas Klub SE volt a legjobb és megnyerte a számot.

25.) versenyszám: Gyermek 105 cm DÖNTŐ a Schleich díjáért, időre egyszeri összevetéssel (11 induló, 5 összevető)
1. Fábián Maja Olívia, AGROPOINT NEKTÁR, GSH TEAM Lovas Klub SE
2. Fabók Adrienn Szaffi, IDARQUITHAGO, Gyula Farm Miskolc LSC
3. Pichovszky Dalma, FRITS K, Colonado Lovasiskola SE

Fábián Maja Olívia, AGROPOINT NEKTÁR, GSH TEAM Lovas Klub SE

A nap legnépesebb mezőnyét hozta az amatőr döntő. Az AlpexaVit díjáért, időre egyszeri összevetéssel folyó számban 50 startot láthatott a közönség. A magas színvonalat jelezte, hogy 14 lovasnak sikerült alapidőn belül, hibátlanul teljesíteni a 115 cm-es akadályokkal nehezített alappályát. Az összevetést végül Bandi Barbara (QUINADORE) a Diósgyőri VTK lovasa hozta a leggyorsabb hibátlannal, ami a győzelmét jelentette. A versenyszám egyben a legnagyobb helyi sikert hozta, mert a Kiskunhalasi LTSE lovasa, Bölcz Virág Ráhel Filiberttel bronzérmes lett.

26.) versenyszám: Amatőr 115 cm DÖNTŐ az AlpexaVit díjáért, időre egyszeri összevetéssel (50 induló, 14 összevető)
1. Bandi Barbara, QUINADORE, Diósgyőri VTK,
2. Herczog Zsuzsanna, HIPPOLIT, Vértesi TSE,
3. Bölecz Virág Ráhel, FILIBERT (E. CANADA), Kiskunhalasi LTSE

Bandi Barbara, QUINADORE, Diósgyőri VTK

A serdülő B döntőben is szépszámú résztvevő állt a feladathoz. A 115 cm-es akadályokon 23 startoló próbálta átküzdeni magát. Az időre rendezett körben végül hat díjugratónak sikerült hibátlanul az alappálya, agy ők még egy kört ráhúztak a helyezések eldöntésére. Az összevetést végül Frányó Csenge Diorina segítségével oldotta meg a leggyorsabb hibátlan pályával és megnyerte a döntőt a Révész Farm Lovas SE sportolója. A díjátadáson Dallos Gyula, Bányai Gábor kormánybiztosok, Kunné Fekete Alexandra zsűri elnök, Bartucz Kálmán a Koliken Kft. képviselője és Fülöp Róbert polgármester gratuláltak.

27.) versenyszám: Serdülő B 115 cm DÖNTŐ, időre egyszeri összevetéssel (23 induló, 6 összevető)
1. Frányó Csenge DIORINA, Révész Farm Lovas SE,
2. Oláh Mira Karina, TAILORMADE CAREMBAR BLUE, Cívis Lovas SE,
3. Csengery Dóra, BACK HOME, DELTA LSE

Frányó Csenge (Diorina), a Révész Farm Lovas SE lovasa a díjátadáson

A serdülő A döntőbe is összevetésre volt szükség a végső sorrend kialakítására. Az összesen 27 indulós számban öten mentek hibátlan alappályát a 125 cm-es magasságú akadályokon. A végjátékban is hibátlanok sora született és végül századmásodpercek döntöttek a végső sorrend kialakulásában. Gorzó Eszter (ARWEN), a Cseszterlint LKE lovasa mindössze 15 századmásodperccel volt gyorsabb a második helyezett Bencses Rékánál (ARANIA Z).

28.) versenyszám: Serdülő A 125 cm DÖNTŐ, időre egyszeri összevetéssel (27 induló, 5 összevető)
1. Gorzó Eszter, ARWEN, Cseszterlint LKE,
2. Bencses Réka, ARANIA Z, Sugo-Horse Park LE,
3. Bacsa Rajmund, LINZER, B&H Lovas Klub

Gorzó Eszter (Arwen), a Cseszterlint LKE lovasa Dallos Gyula korménybiztossal és Fülöp Róbert polgármesterrel a díjátadáson

Az utánpótlás döntőben tíz résztvevő vállalta a 130 cm-es magasságon megrendezett döntőt. A számot időre, egyszeri összevetéssel rendezték, ám ebben a körben az alappályán eldőlt a sorrend. A Túrkevei Városi SE sportolója, Ábrahám Zsófia Ciboulette Du Gibet nevű lován egy verőhibát ejtett és ez a kör legjobb eredménye lett és nyert a páros.

29.) versenyszám: Utánpótlás 130 cm DÖNTŐ, időre egyszeri összevetéssel (10 induló)
1. Ábrahám Zsófia, CIBOULETTE DU GIBET, Túrkevei Városi SE,        
2. Claessens Sharon, GINA, Pulai Lovaspark SE,    
3. Varga Marcell, ARANYKAPU CON LORDAN, GSH TEAM Lovas Klub SE

Ábrahám Zsófia, CIBOULETTE DU GIBET, Túrkevei Városi SE

Nagy versenyt és komoly izgalmakat hozott a felnőttek döntője. A 135 cm-es magasságú akadályokkal tűzdelt pályának 12-en vágtak neki és három lovasnak ez hibátlanul sikerült, így ők újráztak az összevetésben. Nagy Júlia, az előző napi középdöntő győztese kezdte a finálét Királyhágó nyergében. Az első összevetőként pályára lépő páros határozott, dinamikus, folyamatos és nagyon gyors kört teljesített hibátlanul. Ezzel feladta a leckét az utána következőknek. Olyannyira, hogy nem tudtak gyorsabb hibátlant menni az utána következők, így ismételt a szombati siker után Nagy Júlia és Királyhágó.

Így örült Nagy Júlia a melegítő pályán, amikor szembesült azzal, hogy övé a felnőtt döntő elsősége

A D-TEAM SE sportolója így összegezte az összevetést. „Elsőként összevetni nagy teher, de egyet hátraléptettem előtte és nekivágtunk a pályának. Nehéz kör volt, nagy távolságokkal, terekkel. Tempót kellett mennem, de jól jöttek ki a fordulók és az akadályokat Királyhágó hibátlanul vette. Nagyon örülök a sikernek.”

A nap során további 3 versenyszámot is megrendeztek a szervezők, amelyekben az 1-3 helyezettek az alábbiakban olvashatók! A teljes eredménylistákat ide kattintva találják olvasóink.

30.) versenyszám: Felnőtt 135 cm DÖNTŐ, időre egyszeri összevetéssel (12 induló, 3 összevető)
1. Nagy Júlia, KIRÁLYHÁGÓ, D-TEAM SE,
2. Szücs Zoltán, GIGANT, TwinSport SE,
3. Burucs Borbála, MIAMI DE GARDER, Viktor-i Sportegyesület,

Kocsis Linett, (Kiskunhalasi Lovasbandérium SE) Bicarlo T-vel egy verőhibát ejtett a döntőjében és 12. lett

23.) versenyszám: 105cm nyitott, időre
1. Lutter Mercédesz, MERFOL LA MER, Varga Ménes GYLE,
2. Inhaizer Julianna, FIONCE, Hubertus LK Győr,
3. Tóth Martin, FOKOS FUVALLAT, TM Lovasok SE,

31.) versenyszám: 115 cm nyitott, időre (7 induló)
1. Villás Lili, T.B.Á. CANTONA, Mezőhegyesi Ménes KH SE,
2. Jován Richárd, VITO SZ, Mezőhegyesi Ménes KH SE,
3. Biharvári Attila, CROCO DEAL PS, B&H Lovas Klub,

32.) versenyszám: 125cm nyitott, időre (10 induló)
1. Andre Illés Alexandra, FUTUR DU POMIEZ, B&H Lovas Klub,
2. Andre Illés Alexandra, BH GLADIÁTOR SPRING, B&H Lovas Klub,
3. Kovács Ádám, TIMPEX JUPITER, Timpex Nyíregyháza LK,

Kovács Iván, a nem logozott képek: Koppány Zsófia