Kiskunhalas csatlakozik az Úszó Nemzet Programhoz
Sport

Kiskunhalas csatlakozik az Úszó Nemzet Programhoz

2023. szeptemberétől Kiskunhalas is csatlakozik az Úszó Nemzet Programhoz, miután erről egyhangú határozatot hozott a képviselő-testület. A tanácskozáson kiderült, hogy a Magyar Úszó Szövetség kereste meg a városházát, és tájékoztatta erről a lehetőségről. A programban jelenleg már 381 oktatási intézmény vesz részt.

Kiskunhalason több évtizedes hagyományai vannak az úszásnak. Korosztályos Európa-bajnokokat, Európai Ifjúsági Olimpián érmes sportolót, valamint országos bajnokok egész sorát nevelt ki a helyi egyesület. A versenysport mellett sokakat tanítottak meg úszni. A város 2023 szeptemberétől  csatlakozik az Úszó Nemzet Programhoz. Erről a képviselő-testület döntött a minap. Fülöp Róbert polgármester elmondta, hogy a Magyar Úszó Szövetség kereste meg őt, és tájékoztatta a lehetőségről. 

A program az ország 104 településén zajlik, közel húszezer gyermeket és 381 oktatási intézményt bevonva. A világon egyedülálló és sokak által irigyelt kezdeményezés jelentőségét az is jelzi, hogy a program nagykövete az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina. A egykori kiváló úszó  több alkalommal is szakmai és emberi észrevételekkel segítette az oktatók munkáját, valamint a kicsik tanulási folyamatát. 

Három év alatt, összesen 108 tanítási órában, heti egy alkalommal vesznek részt a tanulók úszásoktatásban. Az oktatási tananyag 9 szintvizsgát tartalmaz, amelynek a végére a gyermekek képesek lesznek 100 métert folyamatosan, megállás nélkül leúszni, otthonosan, biztonságosan mozogni a mélyvízben, továbbá elsajátítják az életmentés alapjait is.

A fotó a szerző archív felvétele