Lovastornász tehetségek, válogatottakkal Halason (galéria)
Sport

Lovastornász tehetségek, válogatottakkal Halason (galéria)

Komplex lovastorna edzőtábor helyszíne Kiskunhalas. A Hirling Lovasparkban mintegy 40 fiatal lovastornát űző sportoló vendégeskedik. A Lovastorna Szakág a Nemzeti Tehetség Program és válogatott edzőtábor keretében rendez összetartást, edzőtábort Kiskunhalason három napon át. A szakmai felkészítésben halasi lovastornászok is helyet kaptak. (címképen: Csipkereki Brigitta válogatott lovastornász)

Három napon át lovastorna felkészítés helyszíne a Hirling Lovaspark. Rózsahegyi Róbert, a Lovastorna Szakág elnöke javasolta helyszínként városunkat, amely kiváló adottságokkal rendelkezik. A szakág mintegy negyven lovastornász részére biztosította az edzőtáborozási lehetőséget – mondta el az elnök. Közöttük válogatottak, a tehetség programban résztvevők és külön erre a táborra jelentkezők is találhatók. Szerda és csütörtök a kemény munkáé, pénteken pedig egy hűsítő strandlátogatással zárul a program.

A lovas aréna zöld gyepén ezúttal gimnasztikai gyakorlatok folytak

A lovasparkban minden körülmény adott. Füves, fedeles pálya, különböző zártterű edzéshelyszínek – hangsúlyozta Rózsahegyi Róbert. Halason komoly tornász szakmai ismeretekkel, tapasztalattal rendelkező edzők vannak. Párhuzamosan 5-6 helyszínen folyik a munka az edzőkkel, segítőkkel. A Kincsem Ház nagytermében műlovakat helyeztünk el, de igénybe veszik a lovaspark VIP fogadójaként ismert rendezvényházunkat is az edzőtáborozók.

Nikolaus Luschin edző munka közben

Tóth István a szomszédos Fazekas Iskolában helyes tartásra, talajtorna munkára, gimnasztikára, akrobatikára fókuszáló edzésprogramot állított össze, amit le is vezet turnusokban a résztvevőknek. Fontos a szállás közelsége is. Karnyújtásnyira tőlünk fogadta vendégeinket a Bernáth Lajos Kollégium. A halasi versenyzőink pedig, a Kiskunhalasi Lovasbandérium SE-ből hatan vesznek részt a mostani munkában. Ők otthonról járnak be naponta az edzésekre.

Isabel Fiala osztrák színekben versenyzett a nemzetközi elitben, most edzőként segíti a fiatalok felkészítését

Bence-Kiss Krisztina, aki a Lovastorna Szakág elnökségi tagja is elégedettségének adott hangot. Halason minden egy helyen adott. Műlovas edzés helyszínek vannak, és lóval is tudunk gyakorolni – mondja az egyébként versenybíróként is dolgozó elnökségi tag. A Nemzeti Tehetség Programban résztvevőknek pont az ilyen komplex képzések a leghasznosabbak. A válogatott versenyzőinknek pedig, akik az egy hónap múlva sorra kerülő Kaposvári Ifjúsági EB-re készülnek az utolsó simításokra kiváló időpont és helyszín a halasi edzőtábor.

A Kincsem Ház nagytermében műlovon gyakoroltak

Az edzéseken nem hazai szakemberek segítenek. Két kiváló külföldi edzőt is sikerült beszervezni a kétnapos halasi tréningre. Isabel Fiala és Nikolaus Luschin Ausztriából jött erősíteni a szakmai felkészítést. Mindketten világszínvonalon versenyeztek a lovastornában, most pedig a legmagasabb szintű nemzetközi szakmai felkészítést biztosítják a magyar lovastornászoknak.

A válogatott csapat, a jobb szélen Tóth István edzővel, a Fazekas Iskola tornatermében

Az edzőtábor helyszínén megtudta szerkesztőségünk, hogy az edzőtábor fiataljai részére egy házi versenyt is rendeznek szombaton, ahol megmérhetik tudásukat és hasznosíthatják az edzőtáborban tanultakat a lovastornászok.

Kép-szöveg: Kovács Iván