Márta Dominik volt az újév sakkbajnoka (galéria)
Sport

Márta Dominik volt az újév sakkbajnoka (galéria)

A legfiatalabb versenyző 11, míg a legtapasztaltabb 80 esztendős volt 2024 első kiskunhalasi eseményén, az újévi sakkversenyen. Több évtizedes hagyomány ez, még Szécsényi Mihály kezdeményezésére indult a sorozat a kilencvenes évek elején. Sajnos, az alapító már nem lehet közöttünk, de emlékét ezzel a megméretéssel is ápolja a családja, valamint a sakkozók közössége. 2024 első óráiban Márta Dominik volt a legjobb egy rendkívül szoros megméretésen.

Hazatért az újévi sakk villámverseny a Közösségek Házába. A város első hivatalos eseménye minden esztendőben ez a szellemi torna, amely fennállásának három évtizede alatt több helyszínt megjárt már. Volt a Szakiban, a néhai civil házban is, most ismét visszatért a Sétáló utcába. Szécsényi Mihály öröksége ez a versengés, amelyet kellő gondossággal ápol felesége, Marika, valamint a család. E mellett a vármegyei szövetségnek is szívügye ez az esemény, Seres László  szerint komoly tradíció, amely óriási érték. Ráadásul a sakkozóknak is fontos ez, ugyanis idén is 26-an ültek asztalhoz január elsején délután.

A megméretés erejét mutatja, hogy két FIDE-mester is ott volt a nevezők között, akik között találtunk szentesi, kalocsai, szegedi, kecskeméti, orosházi, székesfehérvári, kunszállási, sőt Kozák Tibor révén a legtávolabbról, Pétfürdőről érkező versenyző is. A legfiatalabb Benke Áron volt a maga 11 évével, a legrutinosabb pedig dr. Tompa Lászlóné volt a maga 80 esztendejével. A hagyományoknak megfelelően trombitaszó indította mind a kilenc fordulót. A tavalyi bajnoknak, a kiskunhalasi Tapodi Normannak több kihívója is volt. 

Hat óra előtt nem sokkal derült ki a végeredmény. Az újév vármegyei sakkbajnoka a nagy visszatérő, kiskunhalasi Márta Dominik volt, aki  2014-től négy alkalommal is elnyerte a vándorserleget. Második helyen Halák Miklós végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Tapodi Normann állhatott fel. A halasiak közül Berta Sándor Martin a hatodik, Fekete Martin tizenkettedik, Bor Ferenc tizenhatodik, dr. Tompa Lászlóné a tizenhetedik, Ritter Rafael a tizennyolcadik, dr. Tompa Szabolcs a huszonegyedik, Gál Szilárd a huszonkettedik, Csernovics Gábor a huszonnegyedik, míg Benke Áron a huszonötödik helyen végzett.