Nordin nyakába került az aranyérem
Sport

Nordin nyakába került az aranyérem

A kiskunhalasi Khalifa Nordin sikeresen indította sport szempontjából a 2024-es évet, hiszen a közelmúltban a Magyar Professzionális Erőemelő Liga által szervezett országos versenyen, kategóriájában első helyezést ért el. Erről a sikerről beszélgettünk vele.

- Mi volt pontosan ez a verseny és hogyan zajlott a felkészülésed?

- A „Rizmayer Dávid Emlékverseny” elnevezésű eseményt a fővárosi FitLife Békásmegyer konditeremben szervezte meg a Magyar Professzionális Erőemelő Liga és a névadó rokonai. A korábbi megmérettetésekre úgy neveztem, hogy a végrehajtandó gyakorlatból – bicepsz karhajlítás – irányítottan nem készültem fel. A szimpla nyers erőben bíztam, illetve tudtam, hogy a karom mindig aránytalanul erős volt a többi izomhoz képest. A mostani versenyre készültem fel először specifikusan. A bicepsz izom edzését heti egy alkalomról három alkalomra emeltem, ezekből kettő nagy súlyos, egy pedig kis súlyos erősítés volt. A két fő gyakorlat a kétkezes rudas emelés volt és a húzódzkodás extra (+42,5 kg) súllyal, ezeket pedig kiegészítő feladatok követtek.

- A verseny előtt beteg voltál. Mennyiben befolyásolt ez a megméretésen?

- Jelentősen befolyásolta a teljesítményem az, hogy a verseny előtt két héttel, két különböző influenza vírussal is meg kellett küzdenem, melyeknek mellékhatása a teljes étvágytalanság volt. A stabil, stagnáló 93 kilogramm súlyom helyett az esemény helyszínén 85.9 kilogrammal mérlegeltem, így nem tudtam, hogy mire számíthatok, testtömegem majdnem 10%-ának elvesztése után. Általában fogyni szoktam 3-4 kilogrammot verseny előtt, hogy beférjek a 90 kilogramm alatti súlycsoportba, most erre nem volt szükség.

- Milyen volt a mezőny?

- Az én súly- és korcsoportom a 90 kilogramm alatti férfiak nyílt (13-99 éves korig) kategóriája, gyakorlatilag mindenki 70-90 kilogramm között. Itt mindig brutális a mezőny, mert testtömegükhöz képest a 70-100 kilogramm közötti férfiak mindig kiemelkedőek szoktak lenni. Szkanderesek, testépítők, küzdősportolók tarkítják a jelentkezők névsorát.

- Mégis a Te nyakadba került végül az aranyérem. Hogyan sikerült elérned ezt a nem mindennapi eredményt?

- A versenyen három fogásunk volt. A szereplésem pengeélen táncolt, hiszen az első próbálkozásom, ami 70 kilogramm volt, majdnem sikertelen volt. A 7 kilogrammos fogyás nem csak fizikailag terhelt meg, de mentálisan is megingatott. A második fogás bekérésekor - ami 72.5 kilogramm volt - teljesen bizonyos voltam, hogy nem fog feljönni a súly, de a kísérőm, kedves feleségem bíztatása és önmagam háromszori felpofozása meghozta a váratlan fordulatot, és a gyakorlatot könnyedén végrehajtottam. A végső fogásom 75 kilogramm lett, amit ha nem teljesítek, akkor a második helyen végzek, ha sikeresen veszem az akadályt, akkor az első helyen. Ugyancsak meglepő módon ez a súly is kevesebb ellenállással jött fel, mint a 70 kilogramm.

A betegség utáni fogyásom végül az előnyömre vált, hiszen ilyen jó arányú bicepsz gyakorlatot korábban nem hajtottam végre. Saját testsúlyom és a megemelt súly között csak 10 kilogramm volt a különbség. Itt megjegyezném, csak hogy segítsek viszonyítani, hogy olyan magyar ember még nem volt, aki a saját súlyát meg bírta volna emelni, szabályosan bicepszből, versenykörülmények között. Jót tett ez az év eleji rendezvény, hiszen megjött az önbizalmam, ezért is mentem el, mert tudtam, hogy ha jól sikerül, akkor nagyobb bátorsággal fogom venni a következő akadályokat.

- Hogyan tovább, mikor lesz a következő versenyed?

- Következő versenyem április 6-án lesz, Kiskunfélegyházán. Ugyancsak a Magyar Professzionális Erőemelő Liga szervezésében kerül megrendezésre a Nyárindító Kupa, mellyel megkezdődik az idei versenyszezon. Május 3-5. között pedig a Liga Kupa, mellyel kvalifikációt lehet szerezni nemzetközi versenyekre. Ezeken a megméretéseken szeretnék jól szerepelni, illetve az egyéni rekordomat megdönteni, ami jelenleg az országos csúcs is egyben (76 kg) úgy, hogy a tömegem nem növekszik drasztikusan, tehát az arányaimat minél jobban javítani.