Rajtengedély vizsgával, nemzeti versennyel indul a szezon
Sport

Rajtengedély vizsgával, nemzeti versennyel indul a szezon

A hétvégén beindul a szabadtéri lovas szezon a Hirling József Lovasparkban. Szombaton rajtengedély vizsgára kerül sor, ahol a versenyeken való indulási jogosultságot szerzik meg a díjugratók. Vasárnap nemzeti versenynek lehetnek tanúi a lovasparkba látogatók és délelőtt valamivel 9 óra után 12 versenyszámot rendeznek a filces pályán. A lovasparkba ingyenes a belépés. (címképen a magyar bajnok Fazekas István, Kkh-i Hőr. Dózsa SE)

Rajtengedély vizsgával kezdődik az idei szabadtéri lovasszezon április 6-án a Hirling József Lovasparkban. A szombati vizsga során a bírók azt ítélik meg, hogy lovas ura-e annyira a szakági képességeknek, hogy díjugrató versenyeken starthoz állhassanak. Amennyiben sikeres vizsgát tesz egy lovas akár a másnap nyeregbe szállhat a nemzeti versenyen vasárnap, ahol 15 számot rendeznek meg a lovaspark szervezői.

A rajtengedély vizsgán versenybírók ítélik meg a lovas alkalmasságát a versenyzésre

A vizsgára és a versenyre is az úgynevezett négyévszakos vagy másnéven a filces pályán kerül sor. A vasárnapi kezdés a jelenleg ismert napirend szerint  9 óra 19 perckor kezdődik. A nap első részében felkészítő versenyszámokat tartanak a lovasoknak. Délután aztán a fokozatosan emelkedő magasságokon jönnek a nehezebb feladatok. A nap során 159 startot láthat a közönség és a nevezések alapján az ország számos pontjáról érkeznek lovasok Kiskunhalasra.

A melegítő pályán edzők segítik a vizsgára készülő lovasokat

A hazai szurkolók a Kiskunhalasi LTSE és a Kiskunhalasi BM Határőr Dózse SE lovasainak szurkolhatnak. A nap végén már 125 cm-es magasságú akadályokkal nehezített pályán mérik össze a tudásukat a lovasok. A komolyabb magasságokon egyéniben és csapatban magyar bajnokságot nyert lovasok láthat a közönség. Érdemes kilátogatni szombat és vasárnap is a Hirling József Lovasparkba, ahová a belépés ingyenes. A verseny napirendjéhez katt ide!

Sikeres akadályvétel egy korábbi rajtengedély vizsgán

Archív képek - szöveg: Kovács Iván