Rákóczi Kupa: megállíthatatlan volt a Bibó (galéria)
Sport

Rákóczi Kupa: megállíthatatlan volt a Bibó (galéria)

Az utóbbi évek legjobb döntőjét játszotta vasárnap délelőtt a Tekó és a Bibó a 48. Rákóczi Kupa utolsó mérkőzésén. A bibósok számára az volt a külön tét, hogy meg tudják-e védeni két évvel ezelőtti elsőségüket. Lengyel Szabolcs gólja ezúttal aranyérmet ért a címvédőknek, akik teljesen megérdemelten hódították el a Szilády után a Rákóczi kupáját is. A házigazda mindent megtett a sikerért, megállítani nem, csak lassítani tudta a Bibó-expresszt. A Szilády a harmadik helyen végzett.

De ki állítja meg a Bibót a Rákóczi Kupán? Ezt a kérdést tettük fel szombaton, miután a címben említett középiskola mellett a házigazda Tekó és a Szilády is bejutott a legjobb négy közé. Vasárnap választ kaptunk a felvetésre, senki. Az elődöntőben a Szilády lassítani tudott a Bibó-expresszen, az előző két naphoz képest jóval nagyobb erőfeszítésre kényszerítették Kőrösi Daniék a címvédőt. A döntőben aztán a Tekó volt az ellenfél. Erre lehetett az előzetes latolgatások alapján is tippelni. Telt ház, óriási hangzavar és a két rendkívül lelkes szurkolótábor várta a pályára lépő két csapat. Találkozónak, így a kupának is csak egy győztese lehetett, de aki ott volt a Dékáni-sportcsarnokban, az nyertesnek volt tekinthető.

Az utóbbi évek legjobb döntőjét láthatta a nagyérdemű. Kiegyenlített volt a küzdelem, bár több alkalommal a Bibó szerezhette volna meg a vezetést. Volt lehetősége a Tekónak is, ám egy szép támadás végén Lengyel Szabolcs lőtt a hazai kapuba. Akkora sikítás volt ennek nyomán a bibós szurkolótáborában, mint annak idején egy Beatles koncerten. Óriási volt az ünneplés, de még hátra volt néhány perc. A hazaiak mindent egy lapra tettek fel, vészkapussal támadtak és egy perdítésnél Fortuna itt csücsült a Bibó kapufáján, mert a labda kifelé pördült. Hiába akart a házigazda, csak fékezni tudta a tudósítás elején emlegetett Bibó-expresszt. Molnár Csaba testnevelő vitrinje tovább színesedett. Huszka Bendegúzék megvédték két évvel ezelőtti elsőségüket, teljesen megérdemelten. A Bibónál tényleg nem volt jobb...

Érthetően csalódott volt a Tekó, de a csapat legalább akkora ünneplésben részesült, mint a kupagyőztes. A vasárnap nyitómeccsén, a hét hetedik napján Heti Hetest rendezett a hazai csapat a Magyarkanizsa ellen. A 7-0 arányú győzelem biztos döntőbe jutást ért. Ott egy szenzációs formában lévő Bibó várt rájuk. - A jobbtól ki lehet kapni, pláne egy ilyen meccsen - mondta Dózsa Zsolt, aki sok nagy csatát megélt az elmúlt közel négy évtizedben. Rendkívül sportszerű mérkőzésen maradtak alul, de a két évvel ezelőtti harmadik helyhez a második hely előrelépésnek számít. Aztán ott van a Tekó Fakó, amelyből többen már a nagycsapat öltözőajtaján kopogtatnak. 

A Szilády-gimnázium harmadik helye azt mutatja, hogy ott van a legjobbak között a csapat. Ráadásul egy nehéz csoportból jutottak pótselejtezős helyre, ahol nyerni tudtak, így játszhattak elődöntőt. Ott a Bibó dolgát megnehezítették, viszont ez nem ért döntőt. A bronzmeccsen viszont megint győztek, így érmes helyen zártak. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Klein Imre nyugalmazott igazgató adta át a kupát a nyertesnek, Fodor Zsomborék aztán óriási üdvrivalgás közepette emelték magasba immáron másodszor a míves serleget. Eredmények, az elődöntőben: Tekó - Magyarkanizsa 7-0, Szilády - Bibó 0-1. A harmadik helyért: Szilády - Magyarkanizsa 2-1, a döntőben: Tekó - Bibó 0-1.