Rezgő Zoltán 28 év után GP győztes Halason (galéria)
Sport

Rezgő Zoltán 28 év után GP győztes Halason (galéria)

Közel kétezer néző fordult meg a CSI** 42. Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny harmadik verseny napján, május 1-jén. A lovasnapok klasszikus időkben szokott látogatottságához illeszkedett a Grand Prix végeredménye is. A lovassport megint bizonyította, hogy kortalan, mert az 1991-es halasi GP győztes, Rezgő Zoltán nyerte a nagydíjat izgalmas összevetésben K-Waimea (címképen) nevű lovával. A kitartásos magasugratást 190 cm-ren ifj. Szabó Gábor hozta elsőként Timpex Fényévvel.

Kellemes idő fogadta a szerdai versenynap közönségét és a lovasokat a Hilring József Lovasparkban. Reggel félkilenckor a VIP körben, 115 cm-es pályán, 14 induló versenyzett időre. Kollár Péter Freya-val volt a leggyorsabb hibátlan és győzött. A második helyen Hubai István Timpex Ezüsttel végzett, míg a szintén hibátlan Gimesi Lorena kapta a harmadik díjat Timpex Fegyenccel.

A VIP kör győztes párosa Kollár Péter Freya-val, a díjátadók Bölecz Jenő és Juhász Tibor

A nap második számát, a Kis kört 125 cm-es akadályokkal nehezítették. A huszonegy startoló időre versenyzett és közülük nyolcan is hibátlan pályát mentek. A leggyorsabb közülük Krucsó Szabolcs Givano nyergében volt, néhány századdal mögötte végzett Csuka Balázs Timpex Emlékkel és szintén századokkal volt csak lassabb a harmadik helyezett Szekeres Ágota, Equest Balou Belle nevű lován.

A Kis kör győztes párosa a kupával Krucsó Szabolcs és Givano

Délelőtt 11 órakor került sor a Közép körre, amelynek akadálymagasságát 130 cm-re építették. A versenyszám 10 indulója időre versenyzett. Krucsó Szabolcs igazolta a korábbi napokon is mutatott jó formáját lovaival. Givanoval hibátlan mentek, a leggyorsabban. 2017 felnőtt magyar bajnokát, az ötszörös felnőtt bajnok Horváth Balázs követte második helyen PM Quintera-val. Krucsó másik lovával, Lady Winner-rel szerezte meg a harmadik helyet.

Krucsó Szabolcs Givano-val a Közép kört is megnyerte

Az  utánpóttlás lovasok számára délután kettőkor került sor. A 135 cm-es pályán tíz induló mérte össze tudását időre, egyszeri összevetéssel.  A versenyszámot Dr. Vincze Jenő emlékére, az ikonikus halasi nemzetközi versenybíró tiszteletére rendezték. Négyen teljesítették hibátlanul az alappályát, ők összevetésben folytatták. A döntő fordulót Plavecz Szabina Aktussal hozta a leggyorsabb hibátlannal. Mögötte a halasi Weinhardt Virág végzett Eqest Cha-cha-val. Az összevetés harmadik leggyorsabb hibátlanját Jármy Tibor Cessna nyergében érte el.

Az U 25-ös szám győztese Plavecz Szabina Aktussal

A nap talán legnagyobb várakozással övezett számát, a kitartásos magasugratást 160 cm-en kezdték. A versenyszámot Hriazik Pál emlékére rendezték meg. Az öt lovasból hárman eljutottak négyszeri emeléssel a 190 cm-ig. A pályát, a majd két méteres kőfalat végül a végig magabiztosan ugró Timpex Fényév nyergében ifj. Szabó Gábor hozta hibátlanul és győzött. A szintén szépen ugró Chaletta, Krucsó Szabolccsal, a felvezető triple bar akadályon fát ütött és bár a kőfalat vitte a páros, de a négy hibapont miatt meg kellett elégedniük a második hellyel. A harmadik pozíciót egy korábbi halasi puissance győztes kettős, Szotyori Nagy Kristóf Gidran Razbeggel szerezte meg. Ezúttal a kőfal előtt megállt a ló és Kristóf nem erőltette tovább a versenyzést.

Ifj. szabó Gábor és Timpex Fényév a 190 centiméteres kőfal felett

Megható pillanatokra került sor a kitartásos szám utáni eredményhirdetésen. Kiskunhalas polgármestere, Fülöp Róbert, a még most is aktív pályaépítőt, Bánfi Vilmost, a több mint félévszázados pályaépítő munkásságáért külön díjban részesítette.

Bánfi Vilmos pályaépítő a különdíjjal

A Grand Prix-t, Kiskunhalas Város nagydíját és a belügyminiszter különdíjáért folyó versengést, Hirling József emlékére rendezték meg. A teltház előtt tartott számot 145 cm-es pályán kellett teljesíteni a huszonegy indulónak. Mintha a sors írta volna a forgatókönyvet. A Hirling korszakot  idéző nagy létszámú közönség előtt izgalmas, sokáig emlékezetes versengés alakult ki. Három hibátlan eredmény született, így az összevetésben kellett eldönteni a végső sorrendet.

Rezgő Zoltán K-Waimea-val biztosan és gyorsan vette az összevetés akadályait

Először ifj. Máté István Chacrinue-val  lovagolt a nézőkkel zsúfolásig megtelt aréna zöld gyepére. Gyors pályát mentek, de verőhibát vétettek. A második összevető Mráz Tamás Cariba Dammal hibátlan és gyors pályát fejezett be. Az utolsóként érkező, hatvankét esztendős Rezgő Zoltán elképesztő higgadtsággal, összeszedetten és a leggyorsabb tempóban lovagolva segítette végig K-Waimea nevű lovát a pályán, amivel megnyerték a Grand-Prixt. Rezgő Zoltánnak ez a helyzet nem volt idegen, mert 28 évvel ezelőtt, ugyanezen a pályán, szintén a május 1-i versenyen megnyerte már egyszer a nagydíjat. Legjobb halasiként Weinhardt Virágot is kiszólították az eredményhirdetéshez, aki Chiclana-val egy verőhibával végzett a 7. helyen.

Rezgő Zoltán (K-Waimea) a Grandp Prix győztes a díjátadókkal

Kiskunhalas Város nagydíját Fülöp Róbert polgármester, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Dr. Budai Gyula, a külső piacok fejlesztéséért koordinálásáért felelős miniszteri biztos adták át a győztes lovasnak. Pintér Sándor belügyminiszter, a verseny fővédnöke különdíját Márhoffer Norbert, a minisztérium tanácsadója adta át.

A fiatal lovak versenyszámának győztes párosa az akadály felett Füzér Gábor és Lady Gréti

A verseny 19. és egyben utolsó versenyszámát a 125 és 130 cm-en tartott fiatal lovak megméretését egy kiskunhalasi lovas, Füzér Gábor nyerte meg Lady Grétivel. A második helyen Piroska Zoltán végzett Jégvirággal, a harmadik helyet Helios nyergében Mészáros Marcell érte el.

A részletes eredménylistákhoz katt ide!

Óriási sikere volt a kísérő programoknak, itt Pintér Tibor, a Nemezeti Lovaszínhház vezetője énekel és vágtat a tömeg előtt

A nap történetéhez és a nagyszámú közönség jelenlétéhez szorosan hozzátartozik a verseny körül rendezett egyéb programok magas színvonala, amelyek igazi majális érzést keltettek a kilátogató közönség körében. Erről hamarosan külön beszámolóban adunk tájékoztatást olvasóinknak honlapunkon.

A Puissance versenyszámot és a Grand Prix-t a DigiSport Televízió rögzítette. Legközelebb a DigiSport 3-as csatornán, május 2-án, csütörtökön 20:35-től látható a közvetítés. A Halas Televízió csütörtöki híradójában és a jövő heti, keddi sporthíradójában ad összefoglalót a versenyről.

Szöveg Kovács Iván, képek Hajdu Krisztina és Kovács Iván