Rutinos versenyzők sikerei a GP I. forduló nyitónapján (galéria)
Sport

Rutinos versenyzők sikerei a GP I. forduló nyitónapján (galéria)

Elkezdődött a Dél-Alföld régió legnagyobb lovassport eseménye Kiskunhalason, a 2023. évi Díjugrató Grand Prix sorozat I. fordulója pénteken. A Hirling József Lovasparkban délelőtt kezdődtek versenyek. Hat számban (2 GP kvalifikációban) 130 startot regisztráltak a versenyirodában. A nagyobb magasságokon a díjugratósportban jól ismert neveket jegyeztek győztesként. A versenyek szombaton reggel 8 órától folytatódnak. (címképen Göttler Vilmos Jégvirággal)

A kiskunhalasi május elsejei lovasnapokként, több mint félévszázada ismertté vált sportesemény ideális időjárási körülmények között indult április 28-án a Hirling József Lovaspark füves arénájában. A Díjugrató Grand Prix I. fordulójára az ország minden tájáról, még külföldről, Szerbiából is érkeztek lovasok. 

Gál Balázs Milán és Emerald de Revel

A nap a 100 cm-es magasságú akadályokkal nehezített nyitott körrel kezdődött, amelyet ideális időre rendeztek. A 12 fős mezőny mellett, négy első osztályú lovas is startolt a számban, őket külön értékelték. A kört végül hibátlan lovaglással Rácz Helga Armageddon nyergében hozta a legkisebb időeltéréssel és biztosan nyert a Sugo-Horse Park LE fiatal sportolója.

Bencses Réka (ArianaZ) és Juhász Tibor versenybíró

A második versenyszámban 10 centiméterrel magasabb akadályok vártak a lovasokra. A 21 fős mezőny a 110 cm magasságú akadályokkal nehezített pályán időre versenyeztek. Az startoló lovasok nagy többsége, 18 páros hibátlanul teljesítette a pályát és köztük a legyorsabb teljesítményt a Prosper LK lovasa, Csizmadia Csenge Aisha-Amira nyergében érte el. A páros nagy fölénnyel, négy másodperces különbséggel nyert a második helyezett, Dr. Nagy Henriett (Kincsem Royal Flush) előtt.

Csizmadia Csenge és Aisha Amira

A 5 éves lovak, 110 cm-es akadályokkal tűzdelt körében (lovak stílus versenye) 11 induló szállt nyeregbe a helyezésekért. Holtverseny alakult ki az élen. A számban Kovács Henri (Morris Lovas SE) Cloudberry nevű lovával és Gál Balázs Milán (Csilló Lovas Egyesület) Emerald de Revel nyergében azonos pontszámmal végeztek az első helyen.

Bohák-Debreczeni Éva (Champions Team LKE) Cortez lovával a díjátadáson és Juhász Tibor versenybíró

A nap negyedik versenyszámában, az 5 éves lovak körében (lovak stílusversenye), 110 cm-es akadályok vártak a lovasokra. A hatfős mezőnyből, a Mezőhegyesi Ménes KH SE lovasa, Szász Attila Napóleon M nevű lovával kapta a legmagasabb pontszámot és világos pej ménjével megnyerték a versenyszámot.

Harkakötönyi diákcsoport Brassó Imre Albert polgármester vezetésével látogatóban a lovasparkban

A nyitónap első GP kvalifikációs számát, az EGO7 kört gyermek és amatőr kategóriában írták ki és a legnépesebb, 47 fős mezőnyt hozta. A kört időre rendezték, 120 cm-es akadályokkal nehezítve. A jó nevekből álló startolók közül a veterán Göttler Vilmos (Champions Team LKE) Jégvirág nyergében mente a leggyorsabb pályát és meggyőző fölénnyel hozták az első helyet.

Szász Attila és Napaleon M az akadály felett

A nap utolsó, egyben legmagasabb akadályparkkal (130 cm) épített körét, a Moody Mares nyitott és U25 GP kvalifikációs versenyszámot időre rendezték és 27-en neveztek rá, plusz a négy fiatal lovas. A nyitott kört, egy korábbi amatőr magyar bajnok, Bohák-Debreczeni Éva (Champions Team LKE) Cortez nevű lovával hibátlanul és leggyorsabb tempóval hozta az első helyen. A fiataloknál a GP kvalifikációt Bencses Réka (Sugo-Horse Park LE) Ariana Z nyergében nyerte meg. A versenyszámok szombaton reggel 8 óról folytatódnak, a lovasparkba ingyenes a belépés.

Rácz Helga (Armageddon) és Kunné Fekete Alexandra versennybíró

A részletes eredmények ide kattintva érhetők el!

​Írta: Kovács Iván, nem logozott képek: Katusné Gudmon Kata

Kovács Henri és Cloudberry az eredményhirdetésen