(►) Szombathelyi győzelem, halasi siker a játékos sportverseny országos döntőjében (galéria)
Sport

(►) Szombathelyi győzelem, halasi siker a játékos sportverseny országos döntőjében (galéria)

Huszonkét év után rendezhetett Kiskunhalas ismét diákolimpia játékos sportversenyben országos döntőt. Szombaton délután a Dékáni-sportcsarnokban zsúfolásig telt lelátók előtt nyolc iskola mérte össze tudását. A kilenc feladat próbára tette a csapatokat, amelyek a szurkolók fergeteges biztatása mellett mindent megtettek a siker érdekében. A házigazda Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola is nagyot küzdött, hajtott, amely az erős mezőnyben a hetedik helyet jelentette. A győzelmet a Szombathelyi Oladi Általános Iskola szerezte meg.

Ahogy arra számítani lehetett, telt ház előtt rendezték meg a diákolimpia játékos sportverseny országos döntőjét. 2024-ben a Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola lehetett a házigazda, amely a Bács-Kiskun Vármegyei Diák- és Szabadidősport Egyesülettel közösen rendezhette meg a rangos megméretést. A fináléban nyolc iskola mérte össze felkészültségét, gyorsaságát ügyességét kilenc feladatban. Az ünnepélyes megnyitón Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. A versenyt a kiskunhalasi kötődésű Tóth Zoltán, a Magyar Diáksport Szövetség alelnöke nyitotta meg. Az ünnepi pillanatoknál jelen volt Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere is. A diákolimpiai eskü szövegét a kertvárosis Szabó Réka mondta el. A gyerkőcök alig várták, hogy versenyezhessenek, a szurkolók pedig fantasztikus hangulatot teremtettek. Ott ült a lelátón Szöllősy-Zácsik Szandra kiváló válogatott kézilabdázó, aki a törökbálinti színekben versenyző gyermekéért szorított.

Érdekesség volt, hogy az országos döntőbe három szombathelyi iskola is bekerült. Rajtuk kívül Gyuláról, Miskolcról, Nagykanizsáról, Törökbálintról érkeztek csapatok, a Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola pedig tisztes helytállásra készült. Lajkóné Laczkó Andrea és Szloboda Mihály tanítványai minden dicséretet megérdemelnek. Nagyot küzdöttek, harcoltak, ez a bivalyerős mezőnyben a hetedik helyet jelentette. A dobogó első három fokára a szombathelyiek állhattak fel. A győzelmet az Oladi Általános Iskola szerezte meg úgy, hogy most először vettek részt országos döntőben. A 9 játékból hetet nyertek, kétszer pedig másodikak voltak. A díjakat Szepesi Tibor, a versenybíróság elnöke, valamint Vincze József, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-alföldi regionális vezetője adta át.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen jutalmazták a felkészítő pedagógusokat is. Rendhagyó módon, Szloboda Mihály különbdíjakat is átadott a ceremónia végén. Azokat ismerték el, akik sokat tettek a városban azért, hogy sikeres legyen a játékos sportverseny. Kerekes Katalin, a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola nyugalmazott igazgatónője, akinek az irányítása alatt az intézmény játékos sportverseny csapata 13 alkalommal vett részt az országos döntőben. Nagy Ernő felsővárosi testnevelőként három alkalommal készített fel országos bajnok csapatot, 10 alkalommal pedig dobogós válogatottja volt. Laskovicsné Terzics Edit, a házigazda iskola igazgatójaként segítette a csapat szereplését.