Tóth Péter emlékére tornáztak a XXII. Fazekas Kupán (galéria)
Sport

Tóth Péter emlékére tornáztak a XXII. Fazekas Kupán (galéria)

Több mint két évtizedes hagyománya van már a Fazekas Kupának, idén volt az első alkalom, hogy azt a verseny kitalálójának, Tóth Péternek azt emlékére rendezték meg. A házigazda Fazekas Mihály Általános Iskola mellett a Szilády TE, a Testnevelési Egyetem, Gyomaendrőd, Dunapataj, Páty  és Szekszárd nevezte be utánpótláskorú tornászait. A népes mezőnyben ott volt Tóth Péter fia, Petya is. 

Ismét megtelt a Fazekas Mihály Általános Iskola Paczolay Gyula Tornacsarnoka. Már huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Fazekas Kupa Tornaversenyt, amely idéntől Tóth Péter Emlékverseny, így tisztelegve a megméretés kitalálójának munkássága előtt. A nevezők száma miatt külön melegítőhelyet jelöltek ki, mégpedig a legendás régi tornateremben, amelyet a fazekasos tornászok egyszerűen 9x18-asként emlegetnek. A házigazdák mellett a Szilády TE képviselte Kiskunhalast, az immáron rendszeres szereplő Testnevelési Egyetem, Gyomandrőd, Dunapataj, a Szekszárd mellett idén először vett részt a versenyen a Páty csapata. Az ünnepélyes megnyitón Fülöp Róbert polgármester és Kárász Péter, a Fazekas-iskola igazgatója köszöntötte a versenyzőket, valamint a nézőket is, akik megtöltötték a széksorokat. 

- Fontos számunkra ez a verseny. Petivel kiváló kapcsolatban voltunk, így minden ilyen alkalommal itt a helyünk. A gyerekek számára is kiemelt helyen szerepel a megméretés - fogalmazott dr. Gyulai Gergely, a Testnevelési Egyetem docense, a tornászcsapat vezetője. A szerek mellé lépő srácok mellett a mezőny egyetlen lány tagja, Rokonai Rézi is megérdemli a nagy dicséretet. Igyekezett mindenki a legjobb tudásának megfelelő gyakorlatot bemutatni. Ezt a szigorú, ám mosolygós pontozóbírók is értékeltek. Ott volt a mezőnyben Tóth Péter fia, Petya is, aki a legidősebb korosztályban mérette meg magát. Mindenki nagyon várta a kora délutánt, amikor az eredményhirdetés következett.

Az I. korcsoportban a Testnevelési Egyetem nyert, a Fazekas-iskola és a Szekszárd előtt. A II. korcsoportban szintén a fővárosiak nyerték meg az aranyérmet, a házigazdákat, a szekszárdiakat, valamint a gyomaendrődieket megelőzve. Egyéniben viszont kiskunhalasi siker született, Majoros Máté volt az első helyezett. A III-IV. korcsoportban nagy csata volt a két halasi klub között. A versenyt a Fazekas nyerte 35 századdal megelőzve a Sziládyt, a harmadik helyen a Páty, a negyediken a Testnevelési Egyetem, míg az ötödiken a Szekszárd végzett. Egyéniben taroltak a halasiak: Mádai Gellért, Tóth Péter, Juhász Ádám, Jósa Milán, Rádi Ádám volt a sorrend. Első alkalommal adták át a Tóth Péter Vándorserleget. Idén ezt a Testnevelési Egyetem érdemelte ki, a díjat dr. Gyulai Gergely vette át Kárász Pétertől és Tóth Istvántól.