Tuskáék „Kiváló Lovas Család” elismerése
Sport

Tuskáék „Kiváló Lovas Család” elismerése

Levélben értesítették Tuska Pált, hogy a Magyar Lovassport Szövetség „Kiváló Lovas Család” elismerésben részesítette családját. A díj átadása azonban a járványhelyzet miatt nem történt meg, azt egy későbbi, a veszélyhelyzet enyhülését követő, kiemelt nagyverseny alkalmával, díjátadó gála keretében teszik meg.

A szövetség vezetése - szakmai javaslatok alapján - minden év elején elismeri a lovassportban résztvevők kiemelkedő teljesítményét. A díjazottak között a lovas családokat is elismerik. A Tuska család a lovas életben évszázados hagyományokkal rendelkezik, amit most a szövetség a „Kiváló Lovas Család” díjjal ismert el.
A díjazásban érintett Tuska családtagok pályafutása, munkássága, röviden összefoglalva az alábbiakban olvasható!

Id. Tuska Pál középen, 1944-ben Passauban, hadifogságban

Tuska Pál, a családfő a magyar lovas élet egyik meghatározó, sokoldalú személyisége, többszörös magyar bajnok, olimpikon, lótenyésztő szakmérnök, szakedző, egyetemi lovastanár, aki több országos szakmai szervezetben, a Magyar Lovassport Szövetégben, a Magyar Olimpiai Bizottságban és a Lovastusa Szakágban, töltött be vezető funkciókat. Tuska Pál a felmenőinek köszönhetően a katonai lovas hagyományok, egyik utolsó hazai képviselője. A Kiskunhalasi Határőr Lovasiskola utolsó parancsnokaként vonult nyugállományba őrnagyként és a hazai lovassport meghatározó egyesületének, a Határőr Dózse SE-nek az elnöke. Édesapja Tuska Pál, a Mezőhegyesi Méntelepen lovak mellett dogozott nyugdíjazásáig, aki lóápolóként a müncheni és a moszkvai olimpiákon a magyar csapat tagjaként szerepelt.

Tuska Pál versenyzői pályafutása:
Lovastusában háromszoros felnőtt magyar bajnok (1996, 2000, 2001), háromszoros OB bronzérmes és kétszeres OB ezüstérmes. Részt vett két EB-n (Achselchwang 1993, Róma 1995), két VB-n (Hága 1994, Róma 1998), egy katonai VB-n (Róma 1995) és az 1996-os Atlantai Olimpián képviselte Magyarországot. Díjugratásban 1974-ben vett részt az Ifjúsági Európa Bajnokságon, 1978-ban  a felnőtt magyar bajnokcsapat tagja volt.

Tuska Pál (fotó Kovács Iván)

Dr. Tuska Pál állatorvos, Tuska Pál fia, az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati tanszékének sebésze, rangos lovasversenyek felkért hivatalos állatorvosa. 1995 óta lovagol, a Határőr Dózsa SE versenyzője a lovastusa és díjugrató szakágakban.

Versenyzői pályafutása:
Lovastusában kétszeres ifjúsági magyar bajnok (2001, 2002), háromszoros ifi OB bronzérmes (1999, 2000, 2003). Junior magyar bajnok (2007). A felnőtteknél OB aranyérmes (2015), OB ezüstérmes (2012), OB bronzérmes (2005). Válogatottként részt vett négy Ifjúsági EB-n és egy junior EB-n.

Dr. Tuska Pál (fotó Kovács Iván)

Dr. Tuska Péter ügyvéd, Tuska Pál másik fia 1998 óta lovagol, a Határőr Dózsa SE versenyzője díjugratás és lovastusa szakágakban.

Versenyzői pályafutása:
Lovastusában háromszoros junior magyar bajnok (2009, 2010, 2011), ifjúsági OB 3. helyezés (2006), junior OB 2. helyezés (2007), junior OB 2. helyezés (2008). Felnőtt OB-n bronzérmes (2016), ezüstérmes (2017). Több rangos nemzetközi lovastusa versenyen szerzett dobogós helyezéseket egyéniben és ért el kiváló csapateredményeket. 2019-ben a Luhmühlenben rendezett EB-n (Németország) az egyéni 46. helyen végzett.

Dr. Tuska Péter

Krebs András, a Kincsem Park marketing és kommunikációs vezetője, lótenyésztő szakmérnök, újságíró, pedagógus. Nagyapjának id. Tuska Pálnak és nagybátyjának, az olimpikon Tuska Pálnak köszönheti, hogy a lovak mellett dolgozik több mint húsz éve. A galopp és ügető sport és a hozzá kapcsolódó kiemelt rendezvények főszervezője. Lovas havilapokban rendszeresen publikál. A Kincsem Park edukációs felelőse, az Alagi Zsoké Iskola egyik alapítója, a Debreceni és a Testnevelési Egyetem óraadó tanára.  A lóversenyfutamok, szakmai fórumok, árverések és bemutatók állandó kommentátora. A Nemzeti Vágta munkatársa. A Magyar Lovassport Szövetség, a ló és lovassportban elért két évtizedes szakmai munkáját Lovasportért Emlékéremmel ismerte el 2020-ban. A 2021-es Kincsem parki rendezésű Négyesfogathajtó Európa-bajnokság rendezőbizottságának a tagja.

Krebs András

Címképen: dr. Tuska Péter, Tuska Pál és dr. Tuska Pál, a lovakon az unokák ülnek, fotók forrása: Tuska Pál