Urlauber Ádám soha nem adta fel, most a paralimpiára készül
Sport

Urlauber Ádám soha nem adta fel, most a paralimpiára készül

Egy súlyos közlekedési baleset törte ketté Urlauber Ádám életét és kényszerítette őt kerekes székbe. Ádám egyetlen pillanatra sem adta fel, családja, barátai segítségével leküzdötte a nehézségeket. Néhány esztendeje tért vissza életébe a sport, konkrétabban az asztalitenisz. A tőle megszokott lelkesedéssel, akarattal mára odáig jutott, hogy magyar válogatott lett és a paralimpiára készülhet.

Urlauber Ádám példa lehet sokunk számára. Egy súlyos közlekedési baleset 2004. szeptemberében alapvetően megváltoztatta az akkor 26 éves fiatalember életét. Kerekes székbe kényszerült, de őt ez nem törte meg. Inkább megerősítette. Ebben a családja, lánya, Dominika és a baráti köre segített neki. - Én úgy gondolom, hogy hosszú, rögös volt az út addig, ahol most tartok. Fejben kellett először rendbe hozni magam. Huszonhat évesen derékba tört az életem, ezt azért helyre kellett tennem magamban. Tudtam, hogy a kialakult helyzetből kell kihoznom a maximumot. Azt is tudtam, ha elhagyom magam, nem próbálom meg, akkor tönkreteszem magam, a családomat, a barátaimat, az egész környezetemet. Sportban sem adtam fel soha. Most sem. Ráadásul azok, akik engem körülvettek, fontosak voltak nekem, végig fogták a kezem. Egy pár álmatlan éjszaka kellett ahhoz, hogy ne törjek össze. Fejben rendezni tudtam magamban, és utána túl tudtam lendülni a nehézségeken- nyilatkozta Ádám. 

Ádám életébe, a rehabilitáció idején tért vissza a sport. Megtanult úszni, kerékpározott egy speciális biciklivel, aztán jött az asztalitenisz. Ez utóbbiban rendkívül sikeres, magyar válogatott. Úgy tervezi, hogy ott lesz a paralimpián, erre pedig minden esélye magvan. Azt mondja, ha 2024-ben Párizsban nem is, de 2028-ban biztosan olvashatjuk majd a nevét a nemzeti csapatban. (A teljes interjú a Halasi Tükör december 21-én megjelent számában olvasható.)