Veterán OB összevetésekkel (galéria)
Sport

Veterán OB összevetésekkel (galéria)

Hat lovas jelentkezett a 2021. évi díjugrató veterán magyar bajnoki döntőre, amelyet Kiskunhalason a Hirling József Lovasparkban rendeztek október 23-án. A dobogós helyezésekért összevetésekre került sor. A győzelmet hibátlan lovaglással és a leggyorsabb pályával Gömbös László Bettinával szerezte meg. Két halasi lovas születésnapi emlékplakettet kapott.

Öregfiúk Bajnoki Döntő néven került a versenykiírásba az idei veterán magyar bajnokság a hétvégi Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató Verseny részeként. Az élet azonban úgy hozta, hogy hölgy nevezők is nyeregbe szálltak, amelyre ha nem is sok, de volt példa a műfaj történetében. A hat induló lovasból tehát két női versenyző szállt harcba a helyezéskért.

A győztes Gömbös László Bettina nyergében a tiszteletkörben

A 100 cm-es magasságú alappályán két hibátlan lovaglás született, mert Gömbös László (Bettina) és Dr. Szabó Katalin (Fintor) sem ejtettek verőhibát. Így a bajnokságért összevetésre került sor.  A harmadik helyért folyó versenyben hibapont azonosság történt, így a bronzért össze kellett vetnie a címvédő Egervári Attilának (Libling) és Horváth Istvánnak (Quatro).

Dr. Szabó Katalin Fintorral veszi sikeresen a Fiat akadályt

Először a harmadik helyért lovagoltak a versenyzők. Egervári Attila nagyszerű, hibátlan lovaglással teljesítette a végelszámolás körét Liblinggel. Horváth István viszont kétszer is akadályt ütött Quatro-val a nagy sietségben, így be kellett érnie a negyedik hellyel.

A negyedik helyezett Horváth Istvánt öleli át Juhász Tibor az eredményhirdetésen

Az aranyérem sorsáért vívott összevetésben Gömbös László egy határozottan dinamikus pályával indított, ráadásul hibátlanul, amivel feladta a leckét az őt követő Dr. Szabó Katalinnak. A lovas hölgy már az alappályán is bizonyította, hogy képes a nagyiramú lovaglásra ám ez most lassabb volt, mint ellenfeléé. A győzelmet tehát a tavalyi 2. helyezett, Gömbös László Bettinával szerezte meg.

Kirzsán János (jobboldalon) az emlékplakettel

A veterán bajnok a következőket nyilatkozta. „Nagyon szeretem ezt a versenyt, ezért is jöttem el újra. Nem a helyezés az elsődleges, persze jobb a hangulata az embernek a sikerrel. A hibátlan alappálya után éreztem, hogy jó formánk van Bettinával. Az összevetésben első indulóként próbáltam olyan tempót menni, amivel hibára kényszeríthetem az utánam jövő lovast, végül mi lettünk a gyorsabbak. Természetesen, ha tehetem jövőre is eljövök, mert nagyon szeretem a verseny hangulatát.”

A lelkes közönség tapsol

A második helyezett Dr. Szabó Katalinon egyáltalán nem érződött csalódottság. „Az utóbbi időben lett időm arra, hogy lovagoljak és versenyekre járjak. Kiskunhalasra is a versenyzési lehetőségért érkeztem és nem csalódtam. Jól mentünk az alappályán Fintorral, de az összevetéssel sem lehetek elégedetlen. A dinamikánk megvolt, talán a túl nagy fordulók miatt lett hosszabb a pályán töltött időnk a kelleténél. Én a második helynek is örülök, és ha tehetem, visszatérek Kiskunhalasra versenyezni.”

Az egyetlen halasi induló, Muskó Gabriella Teréz Lütyő nyergében veszi az akadályt, végül 5. lett a páros

A versenyszám végeredménye (magasság 100 cm, időre, egyszeri összevetéssel):

1. Gömbös László, BETTINA, 70,94, 0 hp, 36,26 s
2. Dr. Szabó Katalin, FINTOR, 40,90 s
3. Egervári Attila, LIBLING, 32,34 s
4. Horváth István, QUATRO, 8,00 hp, 37,08 s
5. Muskó Teréz Gabriella, LÜTYŐ
6. Petri Attila FAJOJA

A díjátadók: Juhász Tibor, Bencsik József, Varró József és Miskei Nagy Mariann (balról-jobbra)

A szám eredményhirdetésén, az érmek és ajándékok átadása után két veterán halasi lovas és versenybíró vehetett át Juhász Tibortól, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagjától a Díjugrató Szakbizottság által adományozott emlékplakettet. A 70. születésnapjuk alkalmából emlékplakettel köszönte meg a szakág munkáját Krizsán Jánosnak és Fehér Károlynak. Utóbbi egészségügyi okok miatt nem vehette át személyesen a díjat.