70 ezer eurós tartozását törlesztette volna drogcsempészettel az albán férfi
Sziréna

70 ezer eurós tartozását törlesztette volna drogcsempészettel az albán férfi

Szerencsejáték adósságát törlesztette volna egy albán férfi, aki ennek fejében kábítószercsempészetre vállalkozott még 2021. novemberében. Az lett volna a feladata, hogy előre megadott útvonalon a drogot Albániából Franciaországba viszi. Az utazás a tompai határátkelőn ért véget, ahol az egyenruhások több mint tíz kilónyi heroin, kodein és morfin tartalmú gyantatéglát találtak a Volkswagenben.

Egy albán férfi a szerencsejáték adósságba keveredett, 70 ezer eurós tartozásának rendezése érdekében vállalta, hogy nagyobb mennyiségű, továbbértékesítésre szánt kábítószert szállít Albániából Franciaországba. A tervek szerint a célországban egy – a későbbiek folyamán részére eljuttatott - GPS koordináta alapján kellett volna a kábítószert a kereskedőlánc további tagjának átadnia- olvasható a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményében.

A vádlott a szállítás részleteiről 2021. november elején állapodott meg ismeretlen megbízójával, aki 20 darab, egyenként több mint fél kilogrammos téglatest alakú, kábítószert tartalmazó csomagot rejtett el a vádlott által vezetett személygépkocsiban utólag kialakított rejtekhelyen. A futár a kábítószerrel teli járművel Magyarország felé haladva az e célra kapott mobiltelefonon folyamatosan tartotta a kapcsolatot megbízójával és jelezte számára, ha egy adott államhatárt átlépett.

2021. november 8-án délelőtt a tompai határátkelőhelyen a személyautó ellenőrzése során az alváz kipufogórendszer feletti részében elrejtve a 20x10 centiméter nagyságú, fóliával többszörösen körberagasztott, sötétbarna, gyantaszerű anyagot tartalmazó csomagokat megtalálták és lefoglalták. A továbbértékesítésre szánt, heroint, morfint és kodeint tartalmazó, több mint 10 kilónyi össztömegű gyantacsomagok együttes kábítószer tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határának 46-szorosát. A gyantatéglákban mért hatóanyagból az átlagos adag hozzá nem szokott fogyasztó esetében 0,5 gramm.

Az ügyészség az albán futárt jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletével vádolja és ezért vele szemben fegyházbüntetés kiszabását, továbbá a jármű és a kábítószerek elkobzását indítványozza. A letartóztatásban lévő férfi ügyében a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.

Fotók: police.hu