(►) A csikken talált DNS segített megtalálni a vadkerti özvegy gyilkosait
Sziréna

(►) A csikken talált DNS segített megtalálni a vadkerti özvegy gyilkosait

Huszonkilenc évvel azután, hogy megöltek egy soltvadkerti özvegyasszonyt, kattant a bilincs az elkövetők csuklóján. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói akkoriban nem jártak sikerrel, ám az újranyitotátk az aktát és kitartó munkával, valamint egy cigarettacsikken talált DNS segítségével elfogták a román gyilkosokat.

1993. szeptember 30-án soltvadkerti házában ismeretlen tettesek megölték az ott lakó özvegyasszonyt. A lakásban végzett kutatás eredményeként több százezer forint készpénzzel elhagyták a helyszínt. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított. A eljárás során ekkor az elkövetők kilétét nem sikerült megállapítani. A rendőrök azonban nem feledkeztek meg az ügyről, az elmúlt évtizedekben több nyomozati cselekményt végeztek. Egy, a helyszínen hagyott cigarettacsikken megtalált DNS volt az egyik fontos bizonyítéka a 2020 szeptemberében újra megindított nyomozásnak. A Bács-Kiskun megyei rendőrök kitartó munkájának, valamint a technikai eszközök és lehetőségek fejlődésének köszönhetően sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőket, egy 51 éves nőt és egy 51 éves férfit.

Tekintve, hogy a látókörbe került személyek román állampolgárok voltak, így az ottani hatóságok segítségét kérték a rendőrök. A nőt európai elfogatóparancs alapján fogták el Romániában, míg a férfi ekkor már más ügyben jogerős börtönbüntetését töltötte. A bűntársakat - nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében - kiadatási eljárás során adták át a magyar nyomozóhatóságnak.A nyomozók nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a román férfit és nőt. Az ügy részleteiről sajtótájékoztató keretében dr. Kovács Gábor  alezredes, a BKMRFK Bűnügyi Osztályának vezetője és Bogdány Gyula alezredes, a BKMRFK Bűnügyi Osztályának osztályvezető-helyettese számolt be. A nyomozás jelenleg is folyamatban van. 

Fotó, videó: police.hu