
A mustgáz veszélyére figyelmeztetnek
Aki nem elővigyázatos, annak veszélyes lehet a borászkodás. Most, hogy az ültetvényeken itt a szőlő betakarításának az időszaka a mustgáz veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem. Ez - a gyümölcs erjedése, a cukor alkohollá alakulása során keletkező - színtelen, szagtalan gáz másfélszer nehezebb a levegőnél, ezért zárt térben kiszorítja a levegőt a pincéből és oxigénhiányos állapotot idézhet elő.
Az elmúlt napokban több haláleset is történt az országban mustgáz miatt. Ez az anyag szédülést, eszméletvesztést, de legrosszabb esetben akár fulladásos halált is okozhat. Szinte minden évben előfordulnak ilyen esetek, pedig néhány óvintézkedéssel elkerülhető a baj. Ajánlott a borospincék szellőztetése, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítése. Közismert a gyertyás módszer is. Ha a láng kialszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget. Fontos, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem engedje derékmagasság alá. Amennyiben a láng kialszik, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nincs elegendő oxigén a pincében, ezért azonnal el kell hagyni a helyiséget. A szén-dioxiddal telített pincékbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni – figyelmeztetnek a katasztrófavédők.