Egy 2009-es rablás szálai Kiskunhalasra vezettek
Sziréna

Egy 2009-es rablás szálai Kiskunhalasra vezettek

Bizonyára önök közül is sokan emlékeznek arra az esetre, amely még 2009. március 4-án történt Kiskunhalason, a katolikus temető közelében. Akkoriban a helyi nyomozók a Nemzeti Nyomozó Iroda és a tatabányai rendőrök elfogtak három férfit, akik egy ékszerbolt kirablásra készültek. Többek között egy hangtompítós pisztolyt is lefoglaltak, ennek különös jelentősége van egy másik bűnügyben. A sors furcsa fintora, hogy annak tettesét 13,5 évvel később, a napokban azonosították a rendőrök.

Tizenhárom és fél évet kell visszarepülnünk az időben. A 2009. január 16-án reggel, egy kiskunlacházi ékszerüzletbe lépő két, arcát csuklyával és maszkkal takaró férfi nem teketóriázott. Egyikük fegyverrel tartotta sakkban az eladót, míg társa pénzt és ékszereket markolt össze, majd elmenekültek. Lövés, sérülés nem történt, a zsákmány 15,3 millió forintot ért.

Azt már akkor kiderítették a rendőrök, hogy a támadók egy acélkék, három ajtós személyautóval menekültek, volt rendszámtöredékük is, de sem a kocsit, sem a benne ülő rablókat, valamint a sofőrt nem sikerült azonosítani és elfogni. Közel egy évvel később a nyomozást felfüggesztették, ám korántsem feledték. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy 2021 nyarán újra folyamatba helyezték, ugyanis a rendőrök olyan információt szereztek, amely elegendőnek bizonyult megindulni az addig ismeretlen tettesek után.

A rablási nyomozók szinte napra pontosan egy évvel később hozták a beesett információ miatt újra nyitott büntetőeljárást olyan stádiumba, hogy megszervezhették az időközben azonosított tettesek egyikének elfogását. Két társa ellen elfogatóparancsot adtak ki, utánuk hiába tettek mindent tűvé, nem akadtak a nyomukra.

A kiskunlacházi ékszerbolti rablás fegyverrel fenyegetőző támadójáért 2022. június 21-én hajnalban indultak Szigetszentmiklósra. A most 45 éves M. Károlyt előállították, majd kihallgatták, vallomást nem tett, kérdésekre nem válaszolt.

Itt jön a képbe Kiskunhalas. A nyomozás friss megállapításai szerint M. Károly és Ciocan Miklós Alin - sofőrként alkalmazott társukkal - 2009. év első három hónapjában négy helyszínen jártak bűnös szándékkal. A sorban az első Kiskunlacháza volt 2009. január 16-án, majd egy tatabányai pénzváltó következett 2009. február 16-án - a rablást egy előre nem várt áramszünet hiúsította meg. Másnap reggel azonban visszatértek és hangtompítós fegyverrel kényszerítették az alkalmazottat a trezor kulcsának átadására, ám a tévesen megadott kód miatt azt nem tudták kinyitni - zsákmány nélkül elmenekültek, majd a meneküléshez használt, lopott autót borssal teleszórva hátra hagyták. Harmadik célállomásuk Dabas volt, ahol 2009. február 19-én egy ékszerüzletet néztek ki maguknak. A tulajdonosnak feltűnt gyanús viselkedésük és feljegyzett néhány fontos információt az ismeretlenekről és autójukról.

A csapat oda már nem ment vissza, más irányt vettek - volna. Egy kiskunhalasi ékszerüzletet akartak „megcsinálni”, amikor 2009. március 4-én reggel lebuktak. A temető közelében parkoló autójukat meglátták a rendőrök, és - nagy valószínűséggel a támadás indítása előtti utolsó percekben - elfogták őket. A kocsiban megtalálták a hangtompítós lőfegyvert, de voltak ott lőszerek, maszkok, szövetkesztyűk és tetemes mennyiségű bors is.

A kiskunlacházi ékszerbolti fegyveres rablást most illesztették a sorba, miután egy szakértői vizsgálat szuperpozíciós eljárással megállapította: a kiskunlacházi és a tatabányai helyszínen készült felvételeken látható, illetve a kiskunhalasi elfogáskor lefoglalt fegyver egymásra vetítve tökéletesen fedi egymást. A bűncselekmény-sorozatot alátámasztó egyéb bizonyítékok fényében kijelenthető, hogy M. Károly, Ciocan Miklós Alin - az elkövetéshez használt autót vezető sofőr igénybe vételével - fegyveres rablássorozatot követett el 2009. elején. A sorozat részeiként feltárt ügyek közül a tatabányai rablási kísérlet, valamint a kiskunhalasi rablás előkészülete már jogerősen ítélt ügy, a dabasi ékszerbolt rablásának előkészülete azóta elévült, így a Pest megyei rendőrök nyomozásának tárgya a 2009. január 16-án, Kiskunlacházán elkövetett 15,3 millió kárértékű fegyveres rablás. Ezzel gyanúsították meg a most elfogott szigetszentmiklósi férfit.

Fotó: police.hu