Éjszakai járőrözésen a halasi polgárőrök (galéria)
Sziréna

Éjszakai járőrözésen a halasi polgárőrök (galéria)

Négy autóval, 12 halasi polgárőr járta az utcákat hétfőn este, éjszaka. A négy órás szolgálat alatt főként azokra a helyekre igyekeztek eljutni, ahonnan virág-, illetve tujalopásokról kaptak információkat. Hurtony Zsolt, a Kiskunhalasi Városőrség és Polgárőr Egyesület vezetője elmondta, hogy elsősorban a tapasztalatgyűjtés volt a cél, de kiemelt feladatot jelentett azoknak a városrészeknek a bejárása is, ahonnan jelzések érkeztek arról, hogy sötétedés után tolvajok garázdálkodnak.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság parkolójában gyülekeztek hétfőn kora este a helyi polgárőrök. Hurtony Zsolt egyesületi vezető kezdeményezésére éjszakai szolgálatot szerveztek. Erre 12-en jelentkeztek a Kiskunhalasi Városőrség és Polgárőr Egyesület tagjai közül. Az volt a terv, hogy azokat a helyszíneket  járják be, ahol tuja- illetve viráglopások történtek az elmúlt időszakban. Hortobágyi Csaba feljegyzései szerint ebben 19 utca volt érintett, szinte a város egész területéről. A járőrözés megkezdése előtt a kapitányságon volt egy tájékoztatás, hogy milyen jogosítványaik vannak a polgárőröknek. Négy autóval indult el a csapat.

Az éjszakai szolgálat négy órája alatt egy fiatalokból álló társaságot követő gyanús pár igazoltatásához kértek rendőri segítséget a polgárőrök. Találkoztak kukákban guberáló hajléktalanokkal, akikkel egyébként a járőrözés alatt három alkalommal is összeakadtak. Egy Mercdesben ülő jól szituált idősebb férfi a tánciskolát kereste a Kossuth utcai társasházak udvarában. A Tinódi utcában, pedig a út felezőjének közelében álló, gazdátlan autóhoz hívtak rendőrt a polgárőrök. Több gyalogost megszólítottak, megkérdezték, hogy mi járatban van, tudnak-e esetleg valamiben segíteni.  Volt olyan utca, ahol már híre ment, hogy polgárőrök járőröznek a városban. - Pont az volt a cél, hogy lássanak minket, tudják, hogy vagyunk, megyünk. Tapasztalatokat akartunk gyűjteni, volt olyan tagunk, akinek ez volt az első szolgálata. A jövőben több hasonló megmozdulást szervezünk - tudtuk meg Hurtony Zsolttól, a Kiskunhalas Városőrség és Polgárőr egyesület vezetőjétől. Eddig egyébként 288 óra közterületi szolgálatot adott az új szervezet.