Figyeljünk otthonunk tűzbiztonságára!
Sziréna

Figyeljünk otthonunk tűzbiztonságára!

Az elmúlt időszakban több tragikus kimenetelű lakástűz volt az országban. Ennek kapcsán a katasztrófavédelem egy felhívást tett közzé, ebben néhány jó tanáccsal látott el mindannyiunkat. 

- Mindannyiunk közös érdeke, hogy csökkentsük egy esetleges lakástűz keletkezésének kockázatát, a tűz súlyosságát. A lakóépületek helyiségeiben kialakuló tüzeknél a tűz kezdeti szakaszában már keletkezik füst. Szakmai tapasztalat alapján a lakóépületekben keletkező tűzesetek során a bent tartózkodókra a legnagyobb veszélyt nem a tűz közvetlen hőhatása, hanem a mérgező, forró füst jelenti, amely a menekülést is megnehezíti- olvasható a tájékoztatóban. 

Felmerül a kérés: vajon mit tehetünk? Amennyiben kis kiterjedésű tűzzel állunk szemben megpróbálhatjuk - testi épségünket nem veszélyeztetve - megfékezni, eloltani. Tűz esetén ne késlekedjen, hívja a tűzoltókat! Ha a tűz akkora, hogy már a testi épségünket, vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, akkor hagyjuk el az épületet - az ajtót magunk után csukjuk, de ne zárjuk be - és haladéktalanul szóljunk a szomszédoknak is. A kiürítési útvonalakat hagyjuk mindig szabadon. Éghető anyagot ne tároljuk közlekedőkön. Rácsos lezárást csak a hatósággal egyeztett módon helyezzünk el.

A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, kisebb eséllyel keletkezik nagyobb tűz, hiszen annak kialakulásakor már jelez az eszköz és így a kisebb tüzet könnyebb fékezni. A hideg időben megemelkedik a lakástüzek száma, érdemes a tragédiák elkerülése érdekében egy füstérzékelőt, porral oltót vásárolni otthonra.