Halálos sérülést okozott a fűrészgép: jogerős ítélet született
Sziréna

Halálos sérülést okozott a fűrészgép: jogerős ítélet született

Jogerős ítélet született egy halállal végződő baleset ügyében. Egy 25 éves tompai férfi és édesapja a házilag barkácsolt körfűrésszel dolgozott, amikor a vágókorong eltört. A darabjai pedig olyan súlyos sérüléseket okoztak az idősebb férfinek, hogy a kiérkező mentők nem tudták megmenteni az életét. 

A Kiskunhalasi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 2 évre próbára bocsátotta vagyis elhalasztotta a büntetés kiszabását egy 25 éves tompai férfi ügyében, akivel szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt emelt vádat a Kiskunhalasi Járási Ügyészség. Az ítélet jogerős.

A Kecskeméti Törvényszék közleménye szerint a férfi, és édesapja 2021 tavaszán házilag barkácsoltak egy villanymotorral ellátott körfűrész gépet, melyet rendszeresen használtak fa és téglavágásra a férfi tanyája felújítása során. Az eszköz kialakítása során nem tartották be a biztonsági előírásokat, a gép nem rendelkezett olyan megfelelősségi nyilatkozattal, ami az üzemeltetéséhez szükséges. Sem a fűrésztárcsa, sem az ékszíjhajtás nem volt ellátva védőburkolattal, illetve újraindítás elleni védelemmel. Mindezen túlmenően számos további szabályt is megsértettek a kialakítás és a működtetés során. A férfi édesapját védőeszközzel nem látták el, és a férfi nem hívta fel a figyelmét arra sem, hogy az eszköz üzemeltetése fokozott figyelmet igényel.

Tavaly december 14-én a férfi édesapja megjelent a fia tanyáján, hogy az odaszállított téglákat felvágja. A téglavágás közben a fűrészgép vágókorongja eltört, és annak egy darabja a férfi édesapjának orrnyerge és homloka közé, a másik része pedig a mellkasába fúródott, amelynek következtében nevezett elhunyt.

Fotó: police.hu