A halasi díler és a macskaalomba rejtett, kokainnal átitatott anyag
Sziréna

A halasi díler és a macskaalomba rejtett, kokainnal átitatott anyag

Virágnyelven beszéltek egymással annak a kábítószerkereskedő banda tagjai, amelyben kiskunhalasi és pirtói lakos is volt. A vádirat szerint más-más anyagot jelentett az, amikor rózsát, orchideát, kólát vagy éppen olajat kértek egymástól. A halasi díler 11 kilónyi drogot nyert ki azokból a kokainnal átitatott szövetből, amelyet macskaalom közé rejtettek el. A csoport tagjai a vádemelést követően hosszú fegyházbüntetésre számíthatnak.

Egy Hollandiában élő, rendszeres kábítószer fogyasztó férfi  régóta baráti viszonyban volt azzal a szegedi lakossal, akivel 2015 nyarán megállapodtak abban, hogy holland kapcsolatai révén kábítószert szerez be és juttat el Magyarországra. A kábítószer kereskedők ettől kezdve a minél nagyobb anyagi haszon érdekében szervezetten együttműködtek, egymás tevékenységét segítették, a megrendelés, a szállítás és az elosztás, értékesítés feladatait megosztották egymás között.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleményéből több érdeeks részlet is kiderült.A  bűnbanda tagjai egymás között „virágnyelven” beszéltek: az adott kábítószer fajtára használt kifejezéssel – „orchidea”, „kóla”, „olaj”, „rózsa” - közölték egymással telefonon, mikor, milyen kábítószerből, mekkora mennyiségre van szükségük.

A kábítószer hollandiai beszerzéséhez szükséges készpénzt a kinti tagnak járó jutalékkal együtt a szegedi vádlott egy nemzetközi személyszállítással foglalkozó pirtói bűntársuk segítségével juttatta ki, majd ugyanez a sofőr hozta be – a szokásos heti fuvarjai során – a holland tag által megvásárolt kábítószer csomagokat.

A kereskedő banda 2015 augusztusától 2018 nyaráig legalább 68 kilogramm speedet, 68 ezer darab extasy tablettát szerzett be, amit az üzletet finanszírozó szegedi tag maga értékesített tovább nagyobb tételben az orosházi és kiskunhalasi kereskedő társuknak. A kiskunhalasi elkövető kokainnal átitatott és macskaalomba rejtett szövetanyagból a hollandiai társ által beszerzett ún. „felütőanyag” segítségével 11 kilogramm kokaint nyert ki, amit a banda Budapesten értékesített.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök egy közúti ellenőrzés során a fuvarozást végző tagnál kokaint, kannabiszt és amfetamint találtak. A lefoglalt porok és tabletták kábítószer tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának ötszöröse volt.

Az ügyészség a bűnbanda tagjait kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja, és mind az ötükkel szemben fegyházbüntetés kiszabására, továbbá vagyonelkobzásra tett indítványt. A letartóztatásban lévő illetve bűnügyi felügyelet alatt álló férfiak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Fotók: police.hu