Halasi tűzoltók megyei elismerése
Sziréna

Halasi tűzoltók megyei elismerése

Kiskunhalasi tűzoltók munkáját is elismerték a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltónapon, amelynek a 150 éves fennállását ünneplő Kalocsai Tűzoltóság volt a házigazdája. A rendezvény Flórián napi szentmisével kezdődött, ezt követően volt az ünnepi állománygyűlés. Az elismeréseket dr. Farkasinszki Lóránt ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere adta át. 

A Kalocsai Tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulója alkalmából Kalocsa adott otthont a megyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a majálisnak. A rendezvény a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban kezdődött, ahol a tűzoltók Flórián Napi ünnepi szentmisén vettek részt a vendégek, amelyet dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek celebrált. Ezen a napon az ima a tűzoltókért és családjaikért szólt. A szentmisét követően a résztvevők zenekari kísérettel mentek az Érsekkertbe, az ünnepi állománygyűlés színhelyére. Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket és az állományt, majd  Font Sándor, országgyűlési képviselő és Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere mondta el köszöntőjét és osztotta meg ünnepi gondolatait a megjelentekkel.

Kiskunhalas Város Önkormányzata pénzjutalomban részesítette Kovács Máté főtörzsőrmestert, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét. Az elismerést Flöp Róbert polgármester adta át.  Kovács Máté főtörzsőrmester 2008. július 1-én szerelt fel a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, beosztott tűzoltónak. 2012 áprilisától gépjárművezető. Megszerzett rutinjának és műszaki rátermettségének köszönhetően tűzoltótechnika-kezelői alaptanfolyami és létra-kezelői vizsgát tett. 2022-től megbízott különlegesszer-kezelői beosztást is ellát. Időközben szerparancsnoki végzettséget is szerzett, melynek köszönhetően alkalmanként rajparancsnoki beosztásban tudja kamatoztatni tudását. Magas színvonalú szakmai munkája során több szakmai versenyen is részt vett, mint gépjárművezető. Rendszeres résztvevője a megyei és az országos tűzoltó labdarúgó tornáknak, ahol teljesítménye alapján több elismerésben is részesült. Szakmai hozzáállása, magatartása és motiváltsága példaként állítható a tűzoltó kollégák elé.

Elismerést vehetett át Kollár Csaba főhadnagy,  a halasi tűzoltóság rajparancsnoka. Kollár Csaba főhadnagy 2002. április 1-jén szerelt fel a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, beosztott tűzoltónak. Elöljárói javaslatára középfokú szakmai végzettséget szerzett, majd 2009-ben fejezte be főiskolai tanulmányait. Emberi és szakmai hozzáállásának eredményeként rajparancsnoknak nevezték ki. Felszerelése óta számos versenyen szerzett dobogós helyezéseket, kiemelkedő tagja volt a megyei-, országos tűzoltó-sportversenyeken résztvevő versenycsapatnak. Az elmúlt évek legjobb horoglétrás versenyzője még országos szinten is. Versenysporttól való visszavonulását követően magára vállalta a tűzoltósport versenycsapatának felkészítését és vezetését is, melynek köszönhetően továbbra is szép eredményeket ér el a kiskunhalasi csapat. Rendkívül szorgalmas hozzáállása, precíz és kitartó munkája alapján példaként állítható a tűzoltó kollégák elé.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Tisztje” címet adományozta Csikós Csaba alezredesnek, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelőjének. Csikós Csaba alezredes 2008. július 1-én szerelt fel  a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, beosztott tűzoltónak. Gyorsan kiderült, hogy képességei és hozzáállása révén magasabb beosztásra alkalmas. 2012-ben nevezték ki a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelőjének. Szakterületén szorgalma, precizitása kiemelkedő, melyet országos versenyen elért helyezéssel is bizonyított. 2021. tavaszán 3 hónapig a Kiskunhalasi Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. honvédelmi Irányító törzsénél teljesített szolgálatot, ahol az operatív törzzsel való közvetlen kapcsolattartás és a  vállalat működőképességének fenntartása volt a feladata.  Rendszeresen lát el KML szolgálatot és folyamatosan felügyeli a Kelebiai vasúti határátkelőnél létesített ellenőrzési pont szakmai tevékenységét.  Nagy szakmai tudással irányítja a hatósági osztály iparbiztonsági eljárásait.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Sport Club „Az Év Bács-Kiskun Megyei Sportolója” címet adományozta Csernák Zsolt őrmesternek, aki 2009-től szolgál a Kiskunhalasi Tűzoltó-parancsnokságon. Hivatástudata mellett kiemelkedő a sportok iránti elkötelezettsége, amely a mindennapjait meghatározza. Jól példázzák ezt a tavalyi évben elért sikerei. 2021 szeptemberében, a TFA-n, a legerősebb tűzoltók versenyén országos második helyezést ért el, csapatban pedig I. helyezett lett a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság válogatottjaként. Ugyancsak szeptemberben Kaposváron megrendezett BM Országos Atlétika Bajnokságon, súlylökésben országos harmadik helyezettként állhatott fel a dobogóra. Az I. Országos Tűzoltó Crossfit bajnokságról, majd a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által megrendezett országos meghívású Pump&Run versenyről aranyéremmel térhetett haza, utóbbi versenyen pedig csapatban is a dobogó legfelső fokán végzett. Kiemelkedő sporttevékenysége, a sporthoz kötődő életvitele, szakmai pályafutása, minden tűzoltó számára követendő példaként szolgálhat.

2022-ben Kecskeméten rendezték meg a Megyei Tűzmegelőzési Szakmai Vetélkedőn harmadik helyezett volt Csonka László tűzoltó százados, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztály kiemelt főelőadója. A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja Tűzvédelmi Nívódíjat alapított. A díjat Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportjának vezetője adta át Vicai Zsoltnak, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház rendészeti vezetőjének. Vicai Zsolt közel 20 éve aktívan tevékenykedik a tűzvédelem területén. 2016 óta a Kiskunhalasi Semmelweis kórház tűzvédelmi felelőse. Tevékenységével nagyban hozzájárult az intézmény biztonságos működtetéséhez. Átfogó műszaki szemlélete komolyan segítette a létesítési és használati tűzvédelmi szabályok egymásra épülő megvalósulását. A Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület és a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport aktív tagja. Számos káresemény felszámolásában vett részt, önkéntesként is mindig lehet számítani rá. A tűzvédelmi szakma iránti elkötelezettsége példaértékű.

Fotók: Kovács Andrea főhadnagy (BKM-i Katasztrófavédelm Igazgatóság)