Halasiakat is meg akartak károsítani az online bűnözők
Sziréna

Halasiakat is meg akartak károsítani az online bűnözők

Időről-időre feltűnnek olyan online csalók, akik valamelyik szolgáltatóra hivatkozva próbálják ellopni a gyanútlan internetezők személyes adatait, majd pedig azokat megszerezve, a pénzüket is. Most ismét a Magyar Posta nevében küldenek e-maileket és SMS-eket a bűnözők. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhető, hogy áldozattá váljunk.

A napokban több halasi személy is kapott olyan e-maileket, amikben a Magyar Postára és egy külföldről érkező, de még el nem vámolt csomagra hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan internetezőktől az ismeretlenek. Amint az mellékelt fotóinkon is jól látható, már a levél feladójának e-mail címe és a helyesírási hibák, valamint a magyartalan megfogalmazás is gyanút kell keltsen azokban, akik ilyen levelet kapnak.

Természetesen a Magyar Posta is értesült a csalási kísérletekről, így egy közleményt is kiadtak a téma kapcsán. Mint írják:

„A hamis emailben vagy sms-ben csomag átvételéhez kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj kifizetését. A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot” illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak. Kérjük, hogy ha ilyen gyanús emailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mailcímét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés. A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel."

A postai közlemény teljes szövege IDE kattintva érhető el.