Idén már 700 szabadtéri tűz volt a megyében, vigyázzunk!
Sziréna

Idén már 700 szabadtéri tűz volt a megyében, vigyázzunk!

Még elevenen él emlékeinkben a két héttel ezelőtti kiskunhalasi erdőtűz. E mellett még Bács-Kiskun területén több hasonló eset is volt a közelmúltban, ennek kapcsán figyelmeztetést és felhívást tett közzé a megyei tűzmegelőzési bizottság. 

Felhívást tett közzé a Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság annak kapcsán, hogy a szárazság miatt az átlagosnál jóval több és nagyobb kiterjedésű szabadtéri tűznél kellett beavatkozni a tűzoltóknak. Újfent figyelmeztettek, június 22-től visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben Bács-Kiskun megyében. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. Habár a kerti sütögetés ilyenkor sem tiltott, csak fokozott odafigyeléssel tanácsos ilyen tevékenységet végezni és ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet!

A nagy hőségben a növényzet szárazabb, könnyen meggyulladhat, és pillanatok alatt továbbterjedhetnek a lángok. Idén megyénk területén már közel 700 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra szabadtéri tűzesetnél. Az elmúlt időszakban annak ellenére magas a szabadtéri tüzek száma, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben. Vegyük komolyan a tilalmat és kerüljünk minden olyan tevékenységet, amely tűzgyújtással jár – hívja fel a figyelmet a Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.  Mint emlékezetes július közepe óta Soltszentimrén, Kiskunhalason is a legmagasabb fokozatű riasztásra volt szükség, hogy a tűzoltók megfékezzék a lángokat. A kiskunhalasi egységek  az elmúlt hetekben nemcsak megyei, hanem csongrádi kollégáiknak is segítettek. 

A szerző archív felvétele