Kiskunhalasi erdőtűz: még mindig dolgoznak a tűzoltók (frissül)
Sziréna

Kiskunhalasi erdőtűz: még mindig dolgoznak a tűzoltók (frissül)

Több mint 15 járművel és erőgéppekkel még mindig a Kiskunhalas közelében kigyulladt erdőben dolgoznak a tűzoltók. Mint arról tegnap beszámoltunk, 200 hektáros területet érintettek a lángok, nemcsak az aljnövényzet, hanem a fák koronája is égett. Sokszor 10-15 méteres lángtenger fogadta a kiérkező hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat. Néhány perccel ezelőtt arról kaptunk hírt, hogy a jelenlegi készültség estig egészen biztosan fennmarad még. 

16.15 óra Még mindig tapasztalnak visszagyulladást

Még mindig  a legmagasabb riasztási fokozat van érvényben a Kiskunhalas melletti erdőtűznél. Ez azt jelenti, hogy több mint 15 tűzoltógépjármű van a közel 200 hektáros területen. Folyamatosan drónnal pásztázzák a tűzzel érintett részt és a környékét is. A délelőtt és a délután folyamán is volt olyan, amikor olyan erdőtagban volt füst és lángolás, ahol korábban nem tapasztaltak ilyet. Gyakoriak a visszagyulladások, ezért szükség van minden bevethető tűzoltóra, hogy baj esetén meg tudják akadályozni a lángok továbbterjedését. Ez a csütörtöki nap folyamán több esetben  sikerült. A változó irányú és erejű szél, a kánikulai hőség indokolttá teszi a legmagasabb riasztási fokozatot. Közben egymás után érkeznek a felajánlások a halasi tűzoltólaktanyába, a közösségi oldalon tett felhívás nyomán ásványvizet, fájdalomcsillapítót és napvédő krémet vittek az oltásban résztvevőknek.

9.34 Fokozott készültség

2015-ben volt hasonló kiterjedésű erdőtűz Kiskunhalason, de akkor az 53-as főút másik oldalán. Csütörtökön nem sokkal 13 óra után lehetett látni először a jókora füstoszlopot az Olajosok útja környékén. A kiskunhalasi tűzoltók a riasztás után igyekeztek megtalálni a helyszínt, a felderítés után kiderült, nagy a baj. Azonnal a legmagasabb riasztási fokozatot rendelték el, nemcsak Bács-Kiskun megyéből, hanem Csongrád és Tolna megyéből is érkeztek egységek Kiskunhalasra. Összesen 35 jármű és több mint 100 hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó dolgozott a helyszínen. Munkájukat erőgépekkel civilek, az erdészet és a MOL szakemberei segítették. Közel 200 hektárt érintettek a lángok, a feltámadó szél, a mély homok feladta a leckét mindenkinek. 

Lovastanyák, lakott ingatlanok voltak veszélyben és ki kellett menekíteni az állatokat a Mancs Kutyaotthonból is. Több olajkút is volt a területen, ezeket nagy erőkkel védték a tűzoltók. Rengeteg felajánlás érkezett az oltásban résztvevőknek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy bázist alakított ki. A szakemberek már délután jelezték, elhúzódó káresettel számolnak. A tűzoltók egész éjjel a helyszínen dolgoztak a lángok továbbterjedésének megakadályozásán, valamint füstölő, izzó részeket szüntettek meg. Az erősödő szél és a rosszul járható terepviszonyok nehezítik a tűz oltását. A felderítésbe drónt is bevontak. Jelenleg is több mint 15 tűzoltóautó van a helyszínen. A tüzzel érintett területet körülhatárolták. A parázsló, felizzó részek bármikor komoly veszélyt okozhatnak, ezért indokolt a kiemelt készültség. 

Fotók: Babud Tamás, Jáger Levente