Kristállyal kereskedett a halasi pár, súlyosbítanák a büntetésüket
Sziréna

Kristállyal kereskedett a halasi pár, súlyosbítanák a büntetésüket

Súlyosbítaná egy kiskunhalasi pár büntetését a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség. A férfi és a nő kristályt árult, még azt követően is, hogy elindult ellenük a büntetőeljárás. Az ügyészségi álláspont szerint a vádlottak által megvalósított, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményekre és a bűnösségi körülményekre tekintettel a büntetési célok eléréséhez a szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás tartamának súlyosbítása indokolt.  

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádirata alapján a Kecskeméti Törvényszék kábítószer-kereskedelem bűntette miatt a férfit 8 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra, míg élettársát 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá vagyonelkobzást rendelt el. A bűnösségét korábban elismerő majd azt tagadó férfi 2019. és 2021. június vége között kábítószer-tartalmú un. kristályt árult a lakókörnyezetében élőknek, illetve munkatársainak. A droggal való kereskedésében élettársa a fogyasztói adagok porciózásával, valamint a férfi távollétében azok értékesítésével is segítette.

Az értékesítésben közreműködött a - beismerő nyilatkozata alapján  - elítélt menyük is. Az illegális szer értékesítése úgy történt, hogy a vásárlók az elkövetők által lakott épület teraszára mentek, ott közölték, hogy hány adagot akarnak vásárolni. Az ellenértéket a szúnyoghálón lévő lyukon keresztül átadták, majd az elkövetők a kért adagokat ugyanitt adták ki. Az élettársak lakásában más ügyben tartott kutatás során a jelentős mennyiség határát több mint 12-szer meghaladó hatóanyag-tartalmú, kiadagolás előtti kristályt foglaltak le. A férfi és a nő a kristállyal való kereskedést a már megindult büntetőeljárás ellenére, az újabb házkutatás és őrizetbe vételük időpontjáig tovább folytatta- olvasható a hivatalos közelményben.

Az ítélet ellen az ügyészség mindkét vádlott tekintetében a szabadságvesztés és közügyektől eltiltás tartamának súlyosításáért, a férfi és védője a büntetés enyhítéséért, a nő és védője pedig felmentésért fellebbezett. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség súlyosbítás iránti fellebbezést kiegészítéssel tartotta fenn. Indítványozta az elkövetők bűnösségének új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében történő megállapítását is, mivel az árult kristály hatóanyaga az elkövetési idő egy részében nem kábítószernek, hanem új pszichoaktív anyagnak minősült. Az ügyészségi álláspont szerint a vádlottak által megvalósított, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményekre és a bűnösségi körülményekre tekintettel a büntetési célok eléréséhez a szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás tartamának súlyosbítása indokolt. A letartóztatásban lévő vádlottak ügyében a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Archív fotó