Nem jogerős a ítélet az embercsempész ügyében
Sziréna

Nem jogerős a ítélet az embercsempész ügyében

Elsőre  sikerült neki, másodszorra viszont lebukott. Egy 45 éves észt embercsempész ügyében született ítélet a Kiskunhalasi Járásbíróságon. A férfi 7 migránst szállított Szlovákiába, ám a második transzportnak a rendőrség vetett végett. A külföldiek több ezer eurót helyeztek letétbe.

A Kecskeméti Törvényszék idézte fel a történteket. Az észt férfi 2022. novemberében egy ismeretlenül maradt megbízó felhívására arra vállalkozott, hogy segítséget nyújt migránsoknak abban, hogy Nyugat-Európába jussanak. A megbízó ennek érdekében rendelkezésére bocsátott egy személygépkocsit és elküldte annak a helyszínnek a koordinátáit, ahol a migránsok a szállító járműre várakoztak. 

A férfi tavaly november 12-én ismét 7 migránst szállított Szlovákiába, majd 5 nappal később 9 migránst vett fel a gépkocsijába. Ez a transzport viszont sikeretelen volt, mert Balotaszállás külterületén lekapcsolták őket a rendőrök.

A migránsok illegális módon jutottak Magyarország területére és több ezer euro összeget helyeztek letétbe a sikeres segítségnyújtás érdekében. A bíróság a bűncselekmény elkövetése során használt személygépkocsit és mobiltelefont elkobozta. A Kiskunhalasi Járásbíróság gyorsított eljárás keretében 2 év börtönre és 4 év kiutasításra ítéltez az embercsempészt, akit a Kiskunahalasi Járási Ügyészség állított bíróság elé. Az ítélet nem jogerős, de a férfi továbbra is letartóztatásban maradt.

A fotó illusztráció