Összefogás a fedél nélkül maradt családért (videóval)
Sziréna

Összefogás a fedél nélkül maradt családért (videóval)

Az ablakon keresztül mentettek ki édesanyját az égő házból Tompán egy férfi néhány napja. Az Arany János és a Táncsics utca sarkán lévő takaros családi ház rövid idő alatt vált a lángok martalékává, az asszony és fia megsegítésére a szomszédok és az önkormányzat példátlan összefogásba kezdett.

A lángok másfél hete szombat éjjel csaptak fel, amikor már aludt a házban élő nő és a fia. A fiú éppen felkelt, kiment az udvarra, de vissza már nem tudott menni, akkora volt a tűz. Az anyja pedig bent aludt, a fia és az egyik szomszéd létrákkal rohantak, hogy felkeltsék és kimenekítsék, nehogy álmában bent égjen.

Egy egész élet munkája veszett oda, a családnak szinte mindene elégett. Csak egy szétázott heverőt tudtak kimenteni a lángoló házból – mesélte az egyik szomszédasszony, aki befogadta magához a nőt és a fiát. A tető teljesen leégett, és bent is szinte minden tönkrement.

tompanleegett 13

– Féltizenkettő körül arra ébredtem fel, hogy dörömbölnek az ablakon, hogy Magdika gyere, mert ég a ház, gyere ide az ablakhoz. És hát olyan hirtelen ébredtem fel, azt sem tudtam hol vagyok, fiú vagyok vagy lány – mesélte Bárkányiné Szabó Magdolna, az átélt szörnyű éjszaka eseményeit.

Mindössze néhány bútor maradt csak meg, minden más oda veszett. Ruhájuk is alig maradt. A fia szobájából semmit nem lehetett megmenteni. Az asszony szerint zárlat okozhatta a tűzet, elektromos hiba, mert rossz volt egy kapcsoló is, amit már régóta nem használtak. Amikor villanykörtét cseréltek, már akkor is gond volt, a tűzoltóság is megerősítette, hogy elektromos zárlat okozhatta a tüzet.

Véh László, Tompa polgármestere elmondta, hogy a kisváros lakói példátlan összefogásba kezdtek, gyűjtés szerveznek a bajba jutott családnak. A ház lakhatatlanná vált a tűzben, az asszony és fia számára, az önkormányzat biztosít szükséglakást, amíg rendbe nem hozzák a leégett épületet.

E mellett azonnali pénzügyi segítséget is nyújtott az önkormányzat, és segít a romok eltakarításában, valamint az újjáépítésben is, mondta el a polgármester. A tompai városházán, várják a segíteni akarok felajánlását. Elsősorban anyagi támogatásra és építőanyagra volna szükség, hogy a fedél nélkül maradt család még a tél beállta előtt visszaköltözhessen otthonába.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1354|limitstart=0|limitcount=0}