Önbíráskodás lapáttal és fejszével Halason
Sziréna

Önbíráskodás lapáttal és fejszével Halason

Felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt kell felelnie annak a két férfinak, akikkel szemben a Kiskunhalasi Járási Ügyészség vádat emelt. A helybeli férfiak a munkabérüket követelve fejszével és vaslapáttal támadtak autóban ülő munkaadójukra, aki megtagadta munkabérük kifizetését, mivel a megbeszélt munkát még nem végezték el.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye részletezte a történteket. Két kiskunhalasi férfi tavaly  július 24-én, délelőtt, a sértett tanyáján dolgozott, ahonnan munkaadójuk a déli órákban hazaszállította őket. Kérésük ellenére azonban a sértett nem fizette ki a bérüket arra hivatkozva, hogy még nem végezték el a megbeszélt munkát.

Emiatt szóváltás alakult ki közöttük, kiabálni és szidalmazni kezdték az autóban ülő munkaadójukat, majd egyikük a furgonból kivett egy vaslapátot és azzal kitörte a jármű bal első ablakát. Eközben a másik vádlott egy fejszét vett magához, és azzal fenyegetően hadonászott, miközben kilátásba helyezték, hogy ha továbbra sem kapják meg a pénzüket, szétverik a kocsi.  Bár a sértett kitartott amellett, hogy csak a munka elvégzését követően fizet, a súlyos, életveszélyes fenyegetésektől megriadva elhajtott a helyszínről. Végül még aznap az esti órákban önként kifizette a ledolgozott munka után járó bért a vádlottaknak.

Az eset után néhány hónappal az egyik vádlott – aki alkalmi munkásként többször megfordult a sértettnél – megjelent munkaadója ingatlanában, és a lakatot lefeszítve a raktárépületből több mint 200 ezer forint értékben szerszámgépeket vitt el. Ezekből néhányat átadott ismerősének, az ügy harmadik vádlottjának, aki tudva bűnös eredetükről, jutalék fejében töredék összegért pénzzé tette azokat. Az ügyészség a két férfit felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletével, míg a harmadikat orgazdaság vétségével vádolja. A büntetett előéletű vádlottnak az önbíráskodás mellett lopás bűntette miatt is felelnie kell, ezért vele szemben az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségükről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Fotó: police.hu