Sikeresen teljesítették a nemzeti minősítő gyakorlatot a mentőcsapatok (galéria)
Sziréna

Sikeresen teljesítették a nemzeti minősítő gyakorlatot a mentőcsapatok (galéria)

A Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területéhez tartozó négy járás önkéntes mentőszervezeteinek nemzeti minősítő gyakorlatát tartották meg a napokban. A próbatételen közel hetven önkéntessel vett részt a Tüzes Kunok (Kiskunhalas járás), a Felső-Bácskai Önkéntes (Jánoshalma járás), a Kiskunmajsai Járási és a Kiskőrös Járási Mentőcsoport.

Közel hetven önkéntes, négy mentőcsapat vett részt azon a nagyszabású nemzeti minősítő gyakorlaton, amelynek a Kiskuhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség volt a házigazdája. A próbatétel célja az önkéntes mentőcsoportok felkészítése, képességeinek felmérése egy ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárás okozta helyzet kezelésére, a mentésben való részvételre, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek támogatására. Az összetett mentési és védekezési gyakorlat során a jelenlévők a  hivatásos egységekkel karöltve végezték a kijelölt feladatokat- tudatta a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gyakorlat forgatókönyve alapján sor került vezetési és logisztikai pont kialakítására, kidőlt fák eltávolítására, lakóépület megrongálódott tetőszerkezetének helyreállítására, vizek kártétele elleni védekezés keretében szivattyúzási – homokzsákolási, valamint villámcsapás okozta erdőtűz oltásához kapcsolódó feladatok végrehajtására. Ezen felül az önkéntes csapatok tagjai felderítést, sérültek helyszíni ellátását, és a sérültek bázisra történő szállítását is elvégezték.

Szabó Antal alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője a Minősítő Bizottság elnökeként, Wicker Balázs alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Szávay Luca Veronikafőhadnagy, a Tiszakécskei járás katasztrófavédelmi megbízottja, mint a minősítő bizottság tagjai a mentőcsoportok munkáját sikeresnek értékelte.