Tűzgyújtási tilalom lesz  Bács-Kiskunban
Sziréna

Tűzgyújtási tilalom lesz Bács-Kiskunban

Az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt  június 22-től a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelt el négy megyében, köztük Bács-Kiskunban is. Kedden egyébként több helyszínen küzdöttek a tűzoltók a lángokkal, magasabb riasztási fokozatban. 

Az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt június 22-től a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a holt biomasszát, ráadásul számottevő csapadék sem hullott, ezért hazánk négy megyéjében jelentősen megnőtt a tűzkockázat.

Tekintettel arra, hogy az előrejelzések alapján az elkövetkező időszakban is nagyon magas napi átlaghőmérséklet várható, érdemi csapadékra viszont aligha lehet számítani, indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom elrendelése. A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A közlemény kitért arra is, hogy ide tartoznak az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások valamint a parlag- és gazégetést is szigorúan tilos.

Kedden több helyszínre is riasztották a tűzoltókat. Helvécia és Jakabszállás között mintegy huszonöt-harminc hektáron égett az avar, kigyulladt két, egyenként kétezer négyzetméteres hodály és mintegy kétszáz körbála is. A kecskeméti, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi, a kiskunmajsai, a csongrádi és a dabasi hivatásos tűzoltók a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat.