(►) Zsanai gázkitörés: 44 éve lobbant lángra a kút
Sziréna

(►) Zsanai gázkitörés: 44 éve lobbant lángra a kút

Negyvennégy évvel ezelőtt, 1979. január 25-én éjszaka óriási robajra ébredtek a zsanaiak. Ettől kezdve 22 napon át figyelte az ország azt a heroikus küzdelmet, amelyet az olajipari szakemberek, a tűzoltók folytattak. A zsanai gázkitörés néven emlegetett  ipari baleset 1979. február 15-én, nem sokkal dél előtt ért véget. 

1979. január 25-én éjszaka negyed kettő és fél kettő között a Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat Zsana É-2 olajkútjába fúrás közben körülbelül 1800 méteres mélységben betört a gáz. A bányászok elzárták a kitörésgátlót, de a 200 baros nyomással felszínre törő gáz a lefúvató berendezésen keresztül szabadba áramlott és a súrlódástól meggyulladt. A gáz két vízszintes, ellentétes irányú, 50-60 méter hosszú lánggal égett.

A Halasi Tükör négy évvel ezelőtt, a negyvenedik évforduló kapcsán megkeerste az egyik kiskunhalasi tűzoltót, aki ott volt a gázkitörésnél. - Hajnalban jött a riasztás, közvetlen az olajosoktól. Velük rádiókapcsolatban voltunk akkoriban. Jelezték, hogy gázkitörés történt. Két fecskendővel kezdtük meg a vonulást, Kiss Sándor volt a szerparancsnok, én voltam az egyik sofőr.  Amikor elhagytuk a várost, a sötétben látszott a lángok fénye. Kiérve pedig szembesültünk, hogy ez a tűzoltóság történetének eddigi legkomolyabb káresete- emlékezett Tóth-Abonyi Benő, aki 1974 és 2002 között szolgált a halasi tűzoltóságon. 

Január 30-án egy 150 milliméteres önjáró löveggel lelőtték a kútról a megrongálódott négy tonnás kitörésgátlót. Ennek eredményeként létrejött egy nagyobb függőleges és egy kisebb vízszintes lángoszlop. Február 1-én tudták megkezdeni a tűz eloltását. A kút megmaradt részét vízsugarakkal hűtötték. Ezután két turbógenerátorral  vizet és egy égésgátló, úgynevezett innert gázt fúvattak a lángra. Február 4-én a csőszerkezetről sikerült leválasztani azt a roncsolt részt, ami az oldalirányú lángolást okozta és nehezítette a munkákat. Másnap sikerült tartósan megszüntetni a lángolást.

Nyolcadikán megkísérelték leválasztani az alsó kitörésgátlót is. Az eszköz összeégett, megolvadt. Ezért eltávolítása mechanikusan nem volt lehetséges. Kisebb robbanásokkal, lövésekkel próbáltak beavatkozni. Ennek során ismét belobbant a gáz.Tizenegyedikén sikerült leemelni a kitörésgátlót majd eloltani a tüzet. Másnap daruval a helyére emelték az új kitörésgátlót, de szivárgást észleltek, ezért az egységet leszerelték. Február 14-én sikeresen helyére emelték és rögzítették a kitörésgátlót. Tizenötödikén fokozatosan nyomás alá helyezték a kitörésgátlót, ami bírta a terhelést. Így a kutat lezárhatták, a gázkitörést elfojtották. (forrás: wikipedia.hu)

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Videó: Kiskunhalasi Archív