Mesés nap a Sziládyban
Kultúra

Mesés nap a Sziládyban

A Magyar Népmese Napját szeptember 30-án ünnepeljük. Ebből az alkalomból hagyományteremtő programot szerveztek a KRK Szilády Áron Gimnáziumában. Az ötödikesek számára mesésen telt ez a tanítási nap…

 

Az 5.a és az 5.b tanulói hamuba sült pogácsával keltek útra, hogy teljesítsék a hétpróbát. Közben felelevenítették elődeink bölcsességének gyöngyszemeit.

mese02

- A magyar népmese társasjáték adta az ötletet e program megvalósításához – tudtuk meg Sinka Ildikó főszervezőtől, aki a középiskola katolikus hittantanára és ifjúságvédője. – Tanítási időben két osztályból tizenhat csapat versenyzett. Először, de hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg a vetélkedőt. Segítette az együttműködést, miközben különböző tudományterületekről – matematika, irodalom, természetismeret – oldottak meg feladatokat. Ez egy játékos verseny volt, mely szórakoztató, ugyanakkor a tudás is mérhető általa.

mese03

-Irodalomból az ötödikesek első témaköre a mesék világa. Nép- és műmesékkel, népi énekekkel és mondókákkal foglalkozunk az órákon. Ezt tettük most is játékos formában – tette hozzá Rontó Luca tanárnő.

A versenyben résztvevő 60 diák közül a győztesek magyar népmese kártyacsomagot kaptak. Emellett édes meglepetésként torta is jutalmuk volt.

mese04

Szöveg: Pál László

Fotók: Bertalan Gábor