Tűzriadó és kiürítés
Sziréna

Tűzriadó és kiürítés

Két diák és az intézmény gondnoka került veszélyes helyzetbe azon a gyakorlaton, amelyet csütörtökön délelőtt tartottak a halasi tűzoltók a Szent József Katolikus Általános Iskolában. A feltételezés szerint az egyik emeleti tanteremben csaptak fel a lángok, hárman pedig az épületben rekedtek. Dózsáné Mohos Mónika igazgató azt mondja, hasznosak ezek a gyakorlatok, mert fontosnak tartják, hogy az iskola tanulói tisztában legyenek azzal, mi a teendő vészhelyzet esetén.

 
 
 
A Szent József Katolikus Általános Iskola diákjai 2:55 perc alatt elhagyták az intézmény területét a csütörtök délelőtti tűzriadó gyakorlaton. A létszámellenőrzésnél viszont kiderült, hogy két tanuló és a gondnok az egyik tanteremben rekedt, ahol a feltételezések szerint óriási füst volt a felcsapó lángok miatt.
A halasi tűzoltók valamennyi autója a helyszínre érkezett, és rövid időn belül megkezdték a felderítést. Az egyik diákot magasból mentő segítségével hozták ki az épületből, a másik tanulóra mentőálarcot adtak és egy tűzoltó kísérte ki az utcára. A gondnok a feltételezések szerint megsérült, ezért őt speciális hordágyon mentették.
Az iskola diákjai az utcáról nézték végig a gyakorlatot, egy-egy látványosabb pillanatot tapssal és jutalmaztak. Dózsáné Mohos Mónika, az intézmény igazgatója szerint lényegesek az ilyen gyakorlatok, ahol a tanulók megtanulják, mi is a teendő vészhelyzet esetén. A felkészítésre pedig kiemelt hangsúlyt fektetnek a pedagógusok. Orbán Balázs alezredes, Kiskunhalas tűzoltóparancsnoka azt mondta, hogy fontos az állomány számára is az ilyen próbariadó, amikor valós körülményeket igyekeznek teremteni. Az ilyenkor megszerzett rutin jól jöhet az éles helyzetekben is. (Részletek a csütörtök esti Híradóban.)
Jáger Levente (GALÉRIA)