Bibó száz
Archívum

Bibó száz

Bibó István társadalomfilozófus, szociológus, politikus, az MTA tagja száz évvel ezelőtt született. A Bibó István Gimnáziumban névadója tiszteletére konferenciát rendeztek ma 10 órától.

A középiskola aulájában Gyovai István köszöntötte a vendégeket. A polgármester azt mondta, a Bibó István Gimnáziumban tanulni Kiskunhalason, ahonnan a demokrata gondolkodó származik, egyfajta szabadságot jelent. Hangsúlyozta, nem szabad elrugaszkodni a szabadság gondolatától.

Az oktatási intézmény nevében Veszelszkiné Huszárik Ildikó mondott beszédet. Az igazgatónő rámutatott, Bibó István szellemiségét cselekvéssé váltani elengedhetetlen erkölcsi próbatétel, mert nagyon jelentős mondanivalói vannak az erkölcsi cselekvés és a törvény kapcsolatáról.

Ifj. Bibó István a demokrácia és 1956 igazságáról beszélt. Kiemelte, a magyar nép demokráciát akart diktatúra helyett és függetlenséget a Szovjetuniótól való függés helyett.

Egy felelős államminiszter, Bibó István alkotmányjogi programja 1956-ban címmel Kukorelli István jogtudós, egyetemi tanár, az MTA doktora tartott előadást. A Bibó-sírkert történetéről Pintér András címzetes igazgató beszélt. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

A rendezvényről bővebben a Halas Televízió este 7 órakor kezdődő Híradójában számolunk be.

Képek és szöveg: Pál László

{phocagallery view=category|categoryid=185|limitstart=0|limitcount=0}