Bő 1 milliárdos halasi turisztikai fejlesztés aláírása
Közélet

Bő 1 milliárdos halasi turisztikai fejlesztés aláírása

Helyi és térségi turizmusfejlesztés cím alatt két eredményes pályázatot nyert el Kiskunhalas Város korábban a Kiskunhalasi Sóstó Fejlesztése és a Kiskunhalasi Csetényi Park turisztikai fejlesztése tárgykörben. A két fejlesztésre összesen 1 053 500 000 Ft összeget nyert a város. Az erről szóló dokumentumok ünnepélyes aláírása csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumán történt. Kiskunhalasról Kuris István László alpolgármester és Vincze Bálint, a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. ügyvezetője látták el kézjegyükkel a hivatalos iratokat, amit Rideg László a vármegyei közgyűlés elnökétől vettek át (címképen).

Az első projekt a tó partján működő Sóstó Beach Szabadidőközpont továbbfejlesztéséről szól. A Sóstó partján a korábban nyári pavilonként megépített közösségi épület téliesítéseként zárt épületté alakul, mely szigetelt tetőszerkezetet is kap a beruházás során napelemes rendszer kiépítésével. Az ingatlanon egy büfé is kialakításra kerül majd a vendégek kiszolgálása végett. A meglévő kőszínpad kibővítésre kerül a nagyobb események megrendezése céljából és megépítésre kerül a fellépők számára egy pihenőhely, backstage és szociális helység is. A korábban megépített öltöző kibővítésre kerül a nagyobb fellépő csoportok számára is használhatóvá válik majd. A közeli parkoló kapacitás is kibővítésre kerül a nagyobb látogatószám kiszolgálása miatt. A korábbi projektben megépült infrastruktúra további kiszélesítésének és kibővítésének igénye már az első fenntartási időszak során kiderült a programok lebonyolításának alkalmával. Ezen kívül a tó körüli sétányok és a meglévő kilátó is felújításra kerül, új játszótér és ivókút megépítésre is sor kerül a megvalósítás során. 

Vincze Bálint ügyvezető és Kuris István László alpolgármester

A másik fejlesztés, a Csetényi Parkra vonatkozó a következőket eredményezi. A tervek szerint elkészül egy kb. 40*12 méter alapterületű játékos természetismereti oktató és közösségi tér, amely a nyitvatartási időben egyrészt célcsoportspecifikusan és interaktív módon tanít és szórakoztat, bázisul szolgálhat az akár játékos keretek között megvalósuló környezeti nevelés számára másrészt a parkban szervezendő időszaki programok kedvelt helyszíne lehet. A projekt keretében a park főbejárattól távolabb eső, hátsó részében megtörténik a már meglévő bivalyrezervátum továbbfejlesztése, amelynek keretében egy őshonos kisállatok, bemutatására alkalmas helyszín kerül kialakításra szabadtéri karámokkal, ólakkal, takarmánytárolóval, pajtával. Az elképzelések szerint elkészül egy elsődlegesen a gyermekeket célzó tematikus, interaktív sétány is a park erdős, ligetes részén. A fejlesztés tárgyát képezi utak és járdák építése is, amelyek szorosan kapcsolódnak a létesítmény eddig létrehozott hasonló útszakaszaihoz és a meglévő új létesítmények megközelíthetőségét szolgálják.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei közgyűlés/palyazat.gov.hu