Így készül Amerikában a halasi savanyú máj
Közélet

Így készül Amerikában a halasi savanyú máj

Vidéki András Jr. és testvére, Annamari évtizedek óta élnek az USA-ban. Tavaly nyáron, magyarországi családlátogatásuk során eljöttek Kiskunhalasra is, itt hallottak először a savanyú májról, amit karácsonykor el is készítettek a weblapunkon található recept alapján. Örömmel számoltak be szerkesztőségünknek az étellel kapcsolatos tapasztalataikról.

Az egész történet december közepén indult. András és Annamari halasi rokonai segítséget kértek szerkesztőségünktől. A savanyú máj receptjét szerették volna eljuttatni Amerikában élő családtagjaiknak, akik karácsonykor ezt az ételt akarták megkóstolni. Örömmel küldtük el nekik a gasztro rovatunkban lévő leírást, ami alapján december 24-én el is készült a virginiai-halasi savanyú máj. Vidéki András Jr. tapasztalatairól a fotó alatt olvashatnak.

- 2002 szeptembere óta élek az Egyesült Államokban, Virginia államban, Norfolk városában.  A halasi savanyú májra 2024 júliusában figyeltem fel először, egy a kiskunhalasi panorámatorony feljárójában kitett tájékoztató táblán. Le is fényképeztem az egyszerűbb visszakereshetőség miatt. Elkészítésében motivált, hogy Kiskunhalast leszámítva szinte ismeretlen Magyarországon ez az étel. Egyáltalán nem bonyolult megfőzni, talán a friss, nyers máj beszerzése volt a legnehezebb számunkra. Különleges és izgalmas ízvilágot nyújt a tradicionális elkészítéshez viszonyítva, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálni. Még biztos sokszor elkészítjük, legközelebb pedig enyhén párolt, így még kissé ropogós, friss vidália hagymával fogom tálalni, természetesen eredeti savanyú ecetes ízesítéssel.

Halasi rokonokkal, a Panorámatoronyban