A héten kunsági ízek a Sóstó Csárdában
Archívum

A héten kunsági ízek a Sóstó Csárdában

Hétfő óta múlt század eleji, feledésbe merült kunsági ételeket készítenek Illés Lajos, a Vári Szabó István Szakképző iskola tanára irányításával és az iskola tanítványainak közreműködésével a Sóstó Csárdában. Az ételkülönlegességek jól illeszkednek a 150 éves Sóstó Csárda gasztronómiai kultúrájába és vasárnapig számos kunsági finomsággal várják a vendégeket.

Illés Lajos nagyon jónak tartja, hogy a vendéglátóhelyen őrzik a kunsági étel készítés hagyományait, másfelől kiváló alkalomnak tartja a Váris szakács tanulók élesben való gyakorlási lehetőségét. „Nagyon örülök, hogy őrizzük ezt a különleges ételkultúrát Kiskunhalason. 2010 decemberében Illés Zsuzsa Kiskunsági ételek című zsebkönyvét mutattuk be a Thorma János Múzeum gondozásában és most, hála a Sóstó Csárda remek ötletének, egy hétig bárki belekóstolhat a régi ízek világába. Annak azonban, ha lehet még jobban örülök, hogy diákjaink élesben gyakorolhatnak. Nagyobb a felelősség, de motiválóbb a sikerélmény. Brunner Csaba és Mészáros Márk, mostani segítőim, ha ilyen odaadással mélyülnek el a szakmában, nagy jövő vár rájuk.”

A különleges menüsorhoz a kiváló kunsági borokat Szakál Lajos a Vári Szabó István Szakképző iskola szakoktatója ajánlja. A Halasmédia munkatársai forgatás közben kóstolták meg a finomságokat, a nézők a ma esti híradóban és az azt követő napi mozaikban láthatják a kunsági ételeket, akik pedig ízlelni akarják, azokat várják a Sóstó Csárdában. Szombaton egyébként a II. Sóstó Pálinka és Bandérium Mustrára kerül sor a népszerű vendéglátóhelyen.

Kép-szöveg: Kovács Iván

{phocagallery view=category|categoryid=640|limitstart=0|limitcount=0}