Pálinka és bandérium mustra - újít a Sóstó Csárda
Archívum

Pálinka és bandérium mustra - újít a Sóstó Csárda

A nemzetközi közlekedés főáramába tartozó 53-as út mellett, a kivételesen kedvező fekvésű természetes tó, az ősfákkal tűzdelt park mentén fekvő Sóstó Csárda egyre-másra új arcát mutatja. Az egyedi környezeti adottságot évszázados vendéglátói hagyomány jellemzi, miközben országos szaksajtó által elismert menedzsment irányít. Újszerű szabadtéri tömegrendezvények színhelyévé vált a Sóstó Csárda 2011-ben, ami folytatódik.

A halasmédia.hu (HM), a változások hátteréről kérdezte a Sóstó Csárda vezetőit, elsőként Herczeg Nóra (HN) ügyvezetőt arról, hogy miért változtattak az egyébként sikeres halasi egység üzleti stratégiáján?

HN: A több szász fő befogadására alkalmas éttermünk és rendezvényépületünk célja minden tekintetben a csárda jellegű vendéglátás különböző méretű, létszámú vendégkörének maradéktalan kiszolgálása. Eddigi üzletpolitikánk alappillérét nem módosítottuk, inkább mindazt, amit egyedi környezetünk biztosít, kiszélesítjük, fejlesztjük és igazodunk vendégeink változatos igényeihez.

HM: Az új elvárások ösztönzők vagy a Sóstó Csárda a kezdeményező?

HN: Mindkettő. A vendégek egyre többet várnak, ezt észrevettük és szakmai ismereteinket felhasználva színesebbé, rugalmasabbá tettük szolgáltatásainkat. Eleinte csak egy-egy családi, baráti rendezvény nyújtott a megszokottól eltérőt, mint például a KB Autoteam disznóvágása vagy a bandérium farsangi bálja, aztán úgy döntöttünk, hogy mi kezdeményezünk és színes programokkal hozzuk közelebb vendégeinket. Ilyen volt az I. Gulyás Fesztivál tavasszal, meglepő sikerrel. A változékony, sokszor kedvezőtlen hangulatú világban a jövő vendéglátását személyesebbé kell tenni, hogy aztán a kiépülő kapcsolatok mentén bizalmat sugározva érjünk el előrelépést.

A folytatásban a Sóstó Csárda másik ügyvezetője Takács József (TJ) a környezet jobb kihasználásáról beszél, amely eddig viszonylag háttérbe szorult.

HM: A terület eddig is itt állt a Sóstó Csárda körül, csak most fedezték fel?

TJ: Itt élünk és dolgozunk évtizedek óta és tudjuk, hogy óriási kincs van a kezünkben. Ennek megfelelően alakítottunk ki egy honos háziállatokkal rendelkező állatfarmot, állatsimogatót, de nem kapott kellő nyilvánosságot, csak a bennfentesek ismerték. A Kiskunhalasi Lovasbandériummal közben jó munkakapcsolat jött létre, ami szeptembertől kiteljesedett állandó jelenlétükkel és megnyitotta a szabadidős, az egészséges életmód, a családbarát programok felé fordulást.

HM: A Sóstó Csárda lenne az új halasi lovas központ?

TJ: A Sóstó Csárda olyan vendéglátóhely, amely lovardával, hagyományos magyar udvarral rendelkezik. Rózsahegyi Róbert vezetésével a Regruta Oskola nyitott, bárki számára hozzáférhető (lovaglás, lovas oktatás, sétakocsizás), az év minden napján üzemel. Ebből a közös munkából kerekedtek ki olyan hétvégi események, amelyek újszerű rendezvényeket, sok új látogatót, vendéget hoztak. A kiterjesztett szolgáltatás a vendéglátás széles, újszerű skáláját eredményezte. Ha tehát valaki lovas kocsin szeretne paraszttálat fogyasztani, akkor huszárlovas védelmet is nyújtunk hozzá. A tréfát félretéve, a közösen szervezett hagyományőrző rendezvényekhez a csárda hozzá teszi jellegzetes gasztronómiai szolgáltatását, ami együtt az igazi újdonság. Október 1-én például az I. Sóstó Pálinka és Bandérium Mustra rendezvényt tartjuk.

HM: Az mit jelent magyarra fordítva?

TJ: Az úgy magyar ahogy van, csak korabeli nyelvezettel. Az egész napos esemény, a pálinkafogyasztás hagyományos erényeit idézi fel azzal, hogy nyílt amatőr pálinkaminősítő versenyt szervezünk, régiesen mustrát tartunk, csak úgy a bandérium körül. Egyfelől a pálinka fogyasztás kultúráját erősítjük, másfelől rátereljük vendégeink figyelmét a lovas hagyományőrzésre, több más kiegészítő látványossággal, műsorral. Mindezt persze a csárda hangulatba illeszkedő zenei kísérettel, a Melódia Duó tagjainak, Szombati Imre és Luca Mihály segítségével tesszük, amibe Posztobányi László Dal a pálinkáról előadása éppúgy beleillik. Az öröm-köröm pörkölt néven megjelenő látvány főzésünk Sós Dezső közreműködésével pedig az ínyenceknek szóló kulináris esemény. Úgy tűnik jó időnk lesz és megismételhetjük az áprilisi Gulyás Fesztivál sikerét az I. Sóstó Pálinka és Bandérium Mustra során.

Klikk a programokhoz!

Kép-szöveg: Kovács Iván

(x)