Szalmonella fertőzött Halason
Archívum

Szalmonella fertőzött Halason

Kiderült, mi okozta 34 ember megbetegedését a múlt héten Halason. A Tisztiorvosi Szolgálathoz kedden érkeztek meg azok a pozitív vizsgálati eredmények melyek igazolták a gyanút, vagyis azt, hogy szalmonella okozta a bajt.

A betegek közül 6 gyereket kórházban kellett kezelni a kiszáradásuk megelőzése érdekében. Minden bizonnyal valamilyen ételtől kapták meg a fertőzést, ami valószínűleg egy helyről származhatott. Hogy pontosan mi okozta a megbetegedéseket, azt az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal vizsgálja.

Az ételekbe fertőzött nyersanyagokkal, vagy nem kellően tiszta edényekkel, eszközökkel, illetve a baktériummal fertőzött ember kezéről kerülhet a szalmonella. Az ételfertőzések döntő többségét a nem kellően hőkezelt húsból és nyers tojásból készült ételek fogyasztása szokta okozni.

A leggyakrabban nyáron szokott szalmonellafertőzés előfordulni és hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel, valamint magas lázzal járhat. Egyénenként változik, hogy kinél milyen erősen alakulnak ki a tünetek.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: illusztráció