(►) Bosszankodnak az autósok az üzemanyagárak miatt
Gazdaság

(►) Bosszankodnak az autósok az üzemanyagárak miatt

Egyre drágábbak az üzemanyagok, bosszankodnak az autósok. Ma reggeltől ismét emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára, így van olyan benzinkút, ahol már 500 forint felett van egy liter üzemanyag. A szakemberek szerint év végéig biztosan nem számíthatunk jelentős árcsökkenésre.

Az általunk megkérdezett halasi autótulajdonosok nagyjából 350 forintos literenkénti üzemanyagárat tartanának reálisnak, Magyarországon. Jelenleg azonban ettől jóval több pénzt kell fizetniük a sofőröknek a benzinkutakon. A Mol a mai napon ismét hat forinttal emelte a benzin, illetve nyolc forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. Ezzel megtörtént, amitől sokan tartottak, a gázolaj átlagára átlépte az 500 forintot. Sokan bosszankodnak e miatt.

- Borzasztó, erre nincs jobb szó. Nekem, aki napi szinten muszáj használnom az autót, havonta súlyos többletkiadást jelent az, hogy literenként most már 500 forintot kell fizetnem. Ha reálisan nézzük a dolgokat, szinte biztos vagyok benne, hogy ez itt még nem fog megállni, ki tudja, mennyivel kell majd többet fizetni a következő hetekben, hónapokban – fejtette ki Simon Imre autótulajdonos.

Az autósok dühe sok esetben a kútkezelőkön csattan. Az, hogy folyamatosan drágul a benzin és a gázolaj, érezhető a kutak forgalmán is.

- Nem ritka, hogy megérkeznek a vásárlók, kiszállnak az autóból és hangosan káromkodnak, mikor meglátják az ártáblát. Hiába mondjuk, hogy nem mi határozzuk meg az árakat, csak nekünk tudják hirtelen kidühöngni magukat. Jól megfigyelhető, hogy egy-egy áremelés előtt hosszas sorok kígyóznak nálunk is, mindenki szeretne még a drágulás előtt tankolni – árulta el Undi Mihályné kútkezelő.

A szakértők szerint az elkövetkező hónapokban nem számíthatnak az autósok arra, hogy jelentősen olcsóbban tudnak majd tankolni. Erről Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára beszél a lenti videóban.