(►)Befejezte a Modinvest Kft. a szabadkígyósi kastély felújítását
Gazdaság

(►)Befejezte a Modinvest Kft. a szabadkígyósi kastély felújítását

Újabb sikeres projekten van túl a Modinvest Kft. A kiskunhalasi építőipari vállalkozás 2019. februárjában kezdte a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítását, amely része volt egy kormányprogramnak. A több mint 3 milliárd forintos beruházás közel két éven át zajlott és a Modinvest a napokban jelezte: befejeződtek a munkálatok, következhet az épület berendezése. 

A Modinvest Kft. 2019. februárjában írta alá a kivitelezési szerződést a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújításáta. A több mint 3 milliárdos beruházás a Nemzeti Kastélyprogram része volt, a forrást az állam illetve az Európai Unio biztosította. A kiskunhalasi vállalkozás több mint két éven át dolgozott azon, hogy megszépítse a patinás műemléket. Ebben az időszakban a főépület teljeskörű külső felújítása és restaurálása történt, ami magában foglalta a pinceszint talajnedvesség elleni szigetelését. Elvégezték a homlokzat rekonstrukcióját és teljeskörű felújítását (a külső nyílászárók külső szárnyainak cseréjével, eredeti kapuk restaurálásával), a tetőszerkezet teljeskörű szerkezeti felújítását, faanyagvédelmi beavatkozásait és a tetőfedés cseréjét a díszműbádog szerkezetek felújításával és teljeskörű pótlásával.

A fejlesztés részeként kialakítottak többek között recepció-jegypénztárt, múzeumi boltot, kávézót, ruhatárat és mosdót is. Nélkülözhetetlen volt a restaurátori munkálatok elvégzése az épület eredeti műértékeinek különböző szintű helyreállítása érdekében. Jelen projekt része volt a kerti építmények, támfalak, kerítések felújítása, rekonstrukciója, kiegészítése is. Az épület mellett új téglaburkolatot építettek ki, tégla szegéllyel, illetve stabilizált zúzottkő burkolatot fém szegéllyel. Az épülettől északra levő sétány mentén akadálymentes parkolóként funkcionáló területet alakítottak ki. A park területe egyedi gyártású padokkal, kerékpártárolókkal és egyedi információs táblákkal egészült ki. A munkálatok július végén fejeződtek be - írta közösségi oldalán a Modinvest.