Burgonya fajtabemutató hazai és külföldi szakemberekkel (galéria)
Gazdaság

Burgonya fajtabemutató hazai és külföldi szakemberekkel (galéria)

Burgonya Fajtabemutató és Szakmai Nap előzte meg pénteken délelőtt a IX. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivált a Sóstó Csárdában. A vendéglátóhely fogadó kertjében burgonyafajtákat tekinthettek meg az érdeklődők, féltíztől a köszöntőket követően pedig szakmai tájékoztatók hangzottak el. Az előadásokat követően ebéd, majd tombolasorsolás várt a vendégekre. (címképen: Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője)

Teltház alakult ki a Sóstó Csárdában már koradélelőtt, akkora volt az érdeklődés a IX. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivált megelőző Burgonya Fajtabemutató és Szakmai Napra péntek délelőtt. A regisztrációs asztalnál kígyózó sorok alakultak ki az érdeklődő mezőgazdasági szakemberek, vállalkozók és gazdálkodók részéről.

Burgonyakiállításhoz érkezik a szépen előkésztített termény

A vendégváró csárdakertet gondosan összeválogatott, termelőktől származó burgonyafajták kiállításává varázsolta a szervező Bács Gazda-Coop Kft. csapata. Szabó Lajos tulajdonos-ügyvezető folyamatosan fogadta kollégáival az érkező vendégeket, akik a regisztrációs asztalnál és a mellette kialakított standokon hasznos szakmai információkat hordozó brosúrákat, tájékoztató füzeteket kaphattak igény szerint.

Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője

Az érdeklődők láthatóan szakmai látogatókból állt, akik nagy figyelemmel vették szemügyre a kiállított burgonyafajtákat. A beszélgetések a burgonyaágazat helyzetéről és a kiállított termés értékeléséről folytak a szakmai nap érdemi része előtt. A szakmai napra nagy külföldi érdeklődés mutatkozott Románia, Székelyföld, Szlovákia, Szerbia-Vajdaság, Horvátország, Németország, Dánia, Hollandia, Írország és Irak részéről.

széles nemzetközi érdeklődés övezte a burgonya szakmai napot

A fajtabemutató egy perces néma felállással indult, ezzel adóztak az Aradi vértanúk emléke előtt a megjelentek. A köszöntők előtt egy videó-bejátszáson keresztül Nagy István agrárminiszter is csatlakozott az előadássorozathoz. Mondandójának lényegét a nagy cél, az ország burgonyaellátásának saját erőből való megvalósítása jelentette. A miniszteri videót követően kezdődött a rendezvény hivatalos megnyitója.

Kiskunhalas Város nevében Kuris István László alpolgármester köszöntötte a vendégeket

Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője, mint házigazda üdvözölte a résztvevőket és köszöntötte a megjelent kiemelt vendégeket. Az ügyvezető örömének adott hangot, hogy ilyen széles érdeklődő köre alakult ki a szakmai napnak és hogy a gazdák fontosnak tartják az információszerzés útján lehetőséget adó szakmai fejlődést. A Bács Gazda-Coop Kft. ennek a tudásszerzésnek az éllovasa kíván lenni és ezt a célt szolgálja a fajtabemutató és burgonya fesztivál is – hangoztatta Szabó Lajos.

Bányai Gábor kormánybiztos érkezik a szakmai napra

Kiskunhalas Város nevében Kuris István László alpolgármester köszöntötte a Burgonya Fajtabemutató és Szakmai Nap résztvevőit. Fontosnak tartotta, hogy kialakult városunkban ez a fajta mezőgazdasági kultúra, amelynek motorja a helyi vállalkozás, a Bács Gazda-Coop Kft. és annak tulajdonos ügyvezetője Szabó Lajos. Jó tanácskozást kívánt az alpolgármester és elnézést kért, hogy egyéb közfeladatainak ellátása miatt nem tud részt venni a szakmai nap további részében.

Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára tart előadást

A rendezvényen megjelent és köszöntötte a vendégeket Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, csakúgy Szabadi István országgyűlési képviselő. Köszöntötte a vendégeket Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára is.

Sok tennivaló akadt a regisztrációs asztalnál

Az előadások sorában Balogh Stefánia – NÉBIH részéről tartott tájékoztatót. Fajtabemutató történt Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetőjének vezetésével. Bemutatásra kerültek dán, francia, holland és ír burgonya fajták. A VulcanAgro Kft. részéről a tápanyagokról picit másképpen esett szó. Nagy érdeklődés kísérte Jan-Eric Geersing, a Geersing Potato Specialist Társaság igazgatójának előadását. A direktor bemutatta az öt éve indult vállalkozását és sok más mellett a kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatait. Annak a reményének adott hangot, hogy jövőre már a Bács Gazda-Coop Kft.-t is felsorolhatja az együttműködő vállalkozások között.

Jan-Eric Geersing, a Geersing Potato Specialist Társaság igazgatója előadása közben

Szabó Károly (Krimzon Kft) a zöldség- burgonya feldolgozó gépekről adott hasznos tájékoztatót, majd Gyuris Kálmán (Yara Hungária Kft.) tartott tájékoztatást. Az előadások után ebéddel kínálták a vendégeket, majd tombolasorsolás és baráti beszélgetés zárta a Burgonya Fajtabemutató és Szakmai Napot. Holnap, az-az október 7-én pedig a IX. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivál programjai várják a Sóstó Csárdába látogató vendégeket.

Gyönyörű terményeket állítottak ki a fajtabemutatón

A program:

IX. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivál 2023. október 7. szombat Sóstó Csárda 
•    8:00 Regisztráció
•    10:00 Megnyitó és tűzgyújtás – a"Burgonyás ételek" főzőverseny kezdete
•    12:00 Burgonyás ételek kóstolója
•    Az idei ételkülönlegesség: Vadpörkölt
•    12:30 Főzőverseny eredményhirdetése
•    2023 Legnagyobb Burgonyája: Délben mérlegelésre kerülnek a kiállított burgonyák. A legnagyobb burgonyát kiállító termelő értékes jutalomban részesül.
•    Kulturális programok 11 órától: Vadvirág Tánccsoport Kolo Tánccsoport, Halasi Népdalkör Szilaj Citerazenekar
•    Balotaszállási Citerazenekar Gyermekeknek ugrálóvár és rodeó bika

Regisztráció, további információ: +36-30 /743-50-80 +36-30 /567-23-06 info@gazdacoop.hu oldalon.

Kép-szöveg: Kovács Iván