(►) Egy tekós diák, Petrányi Olivér lett az ország legokosabb ifjú agrártudósa
Gazdaság

(►) Egy tekós diák, Petrányi Olivér lett az ország legokosabb ifjú agrártudósa

Miután a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum csapatának tagjaként megnyerte a Neumann János Egyetem országos gazdasági vetélkedőjét, Petrányi Olivér egy rangos agrármegméretésen is elindult. Nem is akármilyen eredménnyel, pénteken derült ki, hogy ő lett a kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt győztese.

Óriási sikert ért el Petrányi Olivér a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum diákja. A harmadik Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt vetélkedőn 18 ezer társát sikerült legyőznie a DUE Médiahálózat által szervezett, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával induló megméretésen. Az uni-mate.hu, az egyetem hivatalos oldalának beszámolója szerint az online játékban a modern agráriummal kapcsolatos kérdésekre kellett tudni a helyes választ, Ilyen volt például az, hogy mi a magyarázata a csokoládé kiszürkülésének.  A megméretés három fordulóban zajlott. Az első fordulós online teszt tavaly szeptember 1. és december 15. között volt elérhető. A legjobb eredményt elért ezer játékost meghívták a december 28-án rendezett középdöntőbe, innen a legjobb 42 játékos jutott az online döntőbe. Ők 2024. január 4-én mérték össze tudásukat, és a legjobb tíz játékos kapott meghívást az Educatio Kiállítás nagyszínpadára, ahol eredményt hirdettek.

A tekós diák nyilatkozatát az egyetem hivatalos oldala idézte. - Nagyon szeretjük a versenyeket, sokféle megmérettetésen kipróbáltuk már magunkat az osztálytársaimmal, barátaimmal. Az első forduló kérdései alapján kiderült, hogy a modern mezőgazdaságon van a fókusz, abba a kérdéskörbe jobban beleástam magam. Alapvetően a közgazdaságtan érdekel, de szeretem a mezőgazdaságot is. A szüleimnek van egy kis tanyája, ott szoktunk mindenféle zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, hogy ne a boltban kelljen megvennünk. Nagyon szeretem a fákat metszeni, a szüleimtől tanulom a különféle fogásokat. Jó érzés a saját magunk által megtermelt termést leszüretelni és elfogyasztani- mondta Olivér.

Forrás, fotó, videó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem